Istorinis pasiekimas – Tarptautinėje kosminėje stotyje užauginta jautiena  ()

Izraelio bendrovė „Aleph Farms“ paskelbė, kad jai pirmą kartą pavyko sukurti dirbtinę mėsą kosmose. Įmonės specialistai panaudojo 3D spausdinimo technologijas ir sukūrė „kosminę“ jautieną.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-10 Istorinis pasiekimas – Tarptautinėje kosminėje stotyje užauginta jautiena  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentas buvo atliekamas Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS). Kompanija panaudojo tikras galvijo ląsteles, iš kurių sukūrė mažą mėsos gabaliuką, kurį galima valgyti.

Eksperimento metu buvo atkurtas natūralus galvijų raumeninių audinių regeneracijos procesas. Izraelio bendrovė bandymą atliko bendradarbiaudama su Rusijos įmone „3D Bioprinting Solutions“ ir 2 amerikiečių kompanijomis.

Tokio biospausdinimo metu gyvūnų ląstelės yra sumaišomos su įvairiais augimo faktoriais ir vadinamuoju „biorašalu“. Šiuo atveju buvo sukurtas raumeninis audinys.

Nors tokie bandymai Žemėje atliekami gana dažnai, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai biospausdinimas buvo sėkmingai išbandytas nulinės gravitacijos sąlygomis. Pasirodo, gravitacijos nebuvimas paspartina procesą, nes vienu metu galima spausdinti iš visų pusių. Eksperimento sumanytojai tikina, kad tai tarsi sniego kamuolys, kuris rieda nuo kalno ir nuolatos didėja iš visų pusių. To padaryti Žemėje taip greitai nepavyktų, nes gravitacijos jėga ląsteles nuolatos veikia ir stumia žemyn.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai ()