Lietuviška „NanoAvionics“ pereiną į tarptautinį lygį – įmonė atidaro pirmąjį filialą Jungtinėse Amerikos Valstijose ir planuoja tapti lyderiais visame pasaulyje  ()

Pirmojo lietuviško kosminio palydovo „LituanicaSAT-1“ kūrėjų bendrovė „NanoAvionics“, veiklą pradėjusi kaip Vilniaus universiteto pradedančioji įmonė, planuoja tapti pasaulinės rinkos lydere – įmonė atidaro pirmąjį filialą Jungtinėse Amerikos Valstijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Oficialiai įmonė buvo įkurta 2014 metais, tačiau kaip tyrimų grupė dirbome įvairiose Europos institucijose jau nuo 2005 metų. Vieną dieną tiesiog supratome, kad sukūrėme tikrai neblogą techninę ir programinę įrangą ir pradėjome mąstyti, kad verta ją komercializuoti. Kadangi darbas tyrimų institucijose malonus, tačiau sprendimų priėmimo procesas yra labai lėtas, pradėjome ieškoti, kaip galėtume veikti savarankiškai“, – laidai „Via Satellite“ pasakojo įmonės vadovas Vytenis Buzas.

Šiandien „NanoAvionics“ – tarptautinė mažųjų palydovų bendrovė, kurioje dirba daugiau nei 80 darbuotojų. Pasak V.Buzo, įmonė išsidėsčiusi įvairiose pasaulio vietovėse – įmonė turi gamybines, mokslinių tyrimų ir plėtros patalpas Lietuvoje, įmonės padalinys įsikūręs ir Jungtinėje Karalystėje, Harwell Campus kosmoso klasteryje.

Dabar lietuvių įkurta įmonė įsigijo buvusią „XCOR Aerospace“ būstinę Midlande, Teksase – ten jau įkūrė ne tik verslo vystymo ir pardavimų padalinius, tačiau įrenginėja ir gamybines patalpas. Planuojama, kad jau 2020 metų pradžioje naujosios patalpos Amerikoje bus paruoštos palydovų gamybai.

V.Buzas pasakojo, kad plėtra į JAV vyksta ir dėl to, jog 51 proc. įmonės akcijų priklauso amerikiečiams.

„2018 metais amerikiečių kompanija „AST & Science“ įsigijo „NanoAvionics“ kontrolinį paketą. Nuo tos datos mes tapome amerikietiška kompanija, Amerikoje priimami svarbiausi įmonės sprendimai, todėl natūralus žingsnis buvo įkurti oficialų filialą Amerikoje“, – portalui lrytas.lt sakė „NanoAvionics“ atstovė spaudai Vaida Karaliūnaitė.

„NanoAvionics“ specializacija – nanopalydovinės platformos. Įmonė pagamina sistemą, kuri orbitoje gali nugabenti klientų naudingąjį krovinį. Naudingasis krovinys gali būti tiek fotoaparatas ar kamera, kuri filmuoja žemę, tiek siųstuvai.

„Kadangi kosminių produktų ir palydovų rinka yra didžiausia Amerikoje, daugiau negu 50 proc. užklausų šiuo metu gauname iš Amerikos įmonių, norime būti arčiau jų. Taip pat yra tam tikri vietiniai gamybos standartai, kuriais galime vadovautis“, – kalbėjo V.Karaliūnaitė.

Paklaustas, kokius tikslus yra numatęs ateinantiems penkeriems metams, įmonės įkūrėjas V.Buzas neslėpė – planuoja tapti palydovų rinkos lyderiu.

„Atsakymas paprastas – norime būti nanopalydovų platformų lyderiai, kalbant apie kokybę ir pelną. O taip pat užimti kuo didesnę tiek Amerikos, tiek pasaulinę rinkos dalį.

Mes matome augančius skaičius. Paskutinius metus mūsų pelnas išaugo keturis ar penkis kartus. Įmonės darbuotojų skaičius išaugo dvigubai. Todėl dabartinis įmonės etapas yra tikrai aukštas, ir mes išlaikysime tokį greitį. 2020 – 2021 laikotarpiu tikimės bent jau padvigubinti savo pelną“, – kalbėjo V.Buzas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Indrė Naureckaitė
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()