Operacija, kokios iki šiol nebuvo – mokslininkai tikisi atgaivinti išnykusį Tasmanijos tigrą: kaip tai padarys?  ()

Australijos ir JAV mokslininkai pradeda kelių milijonų dolerių vertės projektą, siekdami atkurti Tasmanijos tigrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinis žinomas, oficialiai vadinamas Tilacinu, mirė 1930 m.

Pasiūlymą rengianti komanda teigia, kad jį galima atkurti naudojant kamienines ląsteles ir genų redagavimo technologiją, o pirmasis Tilacinas (Thylacine) gali būti vėl įvežtas į laukinę gamtą po 10 metų.

Kiti ekspertai yra skeptiški ir teigia, kad išnykusios rūšies atgaivinimas yra tik mokslinė fantastika.

Tilacinas (Sterblinis vilkas) gavo Tasmanijos tigro pravardę dėl juostelių palei nugarą, tačiau iš tikrųjų tai buvo žvėris, Australijos žinduolių tipas, auginantis jauniklius sterblėje.

Australijos ir JAV mokslininkų grupė planuoja paimti kamienines ląsteles iš gyvos sterblinių gyvūnų rūšies, turinčios panašią DNR, o tada panaudoti genų redagavimo technologiją, kad „sugrąžintų“ išnykusią rūšį – arba labai artimą jos atitikčiai.

Tai būtų puikus pasiekimas tyrėjams, bandantiems tai padaryti, ir tokiam pasiekimui prireiktų daugybės mokslinių laimėjimų.

„Dabar tikiu, kad po 10 metų galime turėti savo pirmąjį gyvą Tilacino kūdikį nuo tada, kai jie buvo sumedžioti iki išnykimo beveik prieš šimtmetį“, – sakė Melburno universiteto tyrimams vadovaujantis profesorius Andrew Paskas.

Tasmanijos tigrų populiacija sumažėjo, kai žmonės atvyko į Australiją prieš dešimtis tūkstančių metų, ir vėl, kai atsirado dingo – laukinių šunų rūšis.

Galų gale, žvėris laisvai klajojo tik Tasmanijos saloje ir galiausiai buvo sumedžiotas už išnykimo ribos.

 

Paskutinis nelaisvėje laikomas Tasmanijos tigras mirė Hobarto zoologijos sode 1936 m.

Jei mokslininkams pavyktų atgaivinti gyvūną, tai būtų pirmasis „atgaivinimo“ įvykis istorijoje, tačiau daugelis išorės ekspertų abejoja dėl jame slypinčio mokslo.

„Atkūrimas yra pasakų mokslas“, – laikraščiui „Sydney Morning Herald“ sakė docentas Jeremy Austinas iš Australijos senovės DNR centro ir pridūrė, kad projektas „daugiau skirtas žiniasklaidos dėmesiui mokslininkams, o ne rimtam mokslui“.

 

Idėja sugrąžinti Tasmanijos tigrą gyvuoja daugiau nei 20 metų. 1999 m. Australijos muziejus pradėjo vykdyti projektą, skirtą gyvūno klonavimui, ir nuo to laiko buvo daromi įvairūs bandymai iš mėginių išgauti arba atkurti gyvybingą DNR.

Šis naujausias projektas yra Melburno universiteto mokslininkų ir Teksase įsikūrusios bendrovės „Colossal“ partnerystė.

Praėjusiais metais JAV įmonė pateko į antraštes su savo planais panaudoti panašią genų redagavimo technologiją, kad sugrąžintų vilnonį mamutą – bet tokį technologinį žygdarbį dar reikia padaryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()