Slaptas kačių gyvenimas – milžiniškas tyrimas atskleidė, ką veikia naminės katės būdamos lauke: to niekas nesitikėjo  ()

Ištirtas 900 naminių kačių elgesys pasirodė labai paslaptingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurios naminės katės neapsiriboja buvimu tarp savo butų sienų ir kartais išeina pasivaikščioti. Tai ypač populiaru kaimo vietovėse, kur kiekviename žingsnyje jų nelaukia pavojus. Naminės katės dažniausiai turi antkaklius su jų duomenimis ir GPS sekiklį. Ir paskutinis atributas buvo pagrindas tyrimui, siekiant išsiaiškinti, ką katės veikia, kai palieka savo namus ir savo jaukias sofas. Apie tai rašo „National Geographic“.

Iš šio smalsumo ir gimė projektas „Cat Tracker“. Šio didelio masto tarptautinio tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, kur eina katės ir ką jos veikia būdamos lauke. Ir po šešerių metų stebėjimo 900 kačių keturiose šalyse pagaliau gauti rezultatai.

„Buvau nustebintas, kaip mažai judėjo šios katės. Dauguma jų visą laiką praleido 100 metrų atstumu nuo savo kiemo“, - sakė pagrindinis tyrimo autorius Rolandas Case'as iš Šiaurės Karolinos gamtos mokslų muziejaus (JAV).

Katės nenuklysta nuo savo namų, tyrinėja savo sodus ir apylinkes. Kartais jos aplankydavo kitas kates, bet dažniausiai tiesiog gulėdavo saulėje arba nusnausdavo prieš grįždamos namo vakarienės.

Tik septynios katės pajudėjo toliau nei šimtą metrų. Rekordininku tapo katė vardu Penny iš Velingtono (Naujosios Zelandijos) priemiesčio, kuri klajojo daugiau nei septynių kvadratinių kilometrų teritorijoje.

 

Tačiau paslaptingiausias buvo Makso, kastruoto katino iš pietvakarių Anglijos, elgesys.

Dėl nežinomų priežasčių Maksas reguliariai tikslingai eidavo keliu į artimiausią kaimą, esantį netoliese. Nueidavo apie kilometrą, apsisukdavo ir grįždavo atgal.

Tačiau dauguma kačių atrodė laimingos vien būdamas savo namuose. Specialistai mano, kad priežastis paprasta – tenkinami jų poreikiai. Be to, kadangi dauguma naminių kačių yra kastruotos arba sterilizuotos, jos nenori poruotis.

„Jei katėms nereikia sekso ir maisto, jos džiaugiasi galėdamos būti jūsų namiškiais“, – paaiškino Rolandas Case'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(4)
(36)

Komentarai ()