Prie Australijos aptiktas keistas demoniškas ryklys su ryškiai baltomis akimis (Foto)  ()

Ryklys Apristurus ovicorrugatus buvo identifikuotas kaip nauja rūšis praėjus daugiau nei dešimtmečiui po to, kai Vakarų Australijos muziejaus kolekcijoje buvo rasti pirmieji paslaptingi kiaušiniai, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus keliems dešimtmečiams po to, kai prie Vakarų Australijos krantų pirmą kartą buvo rasta negyva nėščia patelė, pagaliau identifikuota nauja giliavandenių ryklių su ryškiai baltomis akimis rūšis.

Naujai atrasta rūšis pavadinta Apristurus ovicorrugatus – šis žodžių junginys kilęs iš lotyniško žodžio „ovi“, reiškiančio kiaušinį, ir žodžio „corrugatus“, reiškiančio gofruotas (atsižvelgiant į gofruotus kiaušinių apvalkalus, dėl kurių rūšis ir buvo atrasta).

Šie rykliai turi ne tik unikalius kiaušinių apvalkalus, bet ir neįprastas, blizgančias baltas raineles.

„Tai nėra įprastas giliavandenių rūšių bruožas“, – „Live Science“ sakė tyrimo pagrindinis autorius Willas White'as.

Dauguma ryklių rūšių atsiveda gyvus jauniklius, tačiau taip pat gali dėti ir kiaušinius. Kiaušinių „dėklai“ dažnai turi ilgas vageles, kuriomis gali prisitvirtinti prie jūros dumblių ar uolų.

 

2011 m. mokslininkai aptiko itin keistą kiaušinį, kuriame buvo ryklio embrionas. Buvo aišku, kad ryklys priklauso Apristurus genčiai, tačiau neatitiko jokios žinomos rūšies.

Daugiau nei dešimtmetį tai liko paslaptimi, kol mokslininkai rado dar du tokius kiaušinius, esančius Australijos nacionalinėje žuvų kolekcijoje.

 

„Pasaulyje rasta tik viena kita rūšis, kurios kiaušinėlių korpusai turi tokias briaunas, ir tai visai kita gentis“, – teigė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: