Žmones ir aštuonkojus sieja dar vienas neįtikėtinas panašumas (Video)  ()

Stebint snaudžiantį aštuonkojį, galima pastebėti, kad jo oda mirguliuoja įvairiausiomis spalvomis. Mokslininkai mano, kad tai yra įrodymas, jog jie sapnuoja. Ir pasirodo, kad ne visi jų sapnai yra malonūs – galvakojai, kaip ir žinduoliai, gali sapnuoti košmarus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji tyrimai pateikė pirmuosius įrodymus, kad aštuonkojai sapnuoja košmarus. Tyrimas pagrįstas Rockfellerio universitete Niujorke gyvenančio aštuonkojo (Octopus insularis) stebėjimais.

Aštuonkojis į jo akvariumą nukreiptomis kameromis buvo stebimas 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Peržiūrėdami filmuotą medžiagą, mokslininkai pastebėjo, kad jam miegant staiga pasikeisdavo raštai ant jo kūno, ir spalva.

Jie padarė prielaidą, kad aštuonkojis sapnuoja ir kūno kalba fiziškai atspindi sapno turinį. Svarbu pažymėti, kad keletą kartų buvo pastebėta, kaip aštuonkojis staiga pabunda, prieš tai pamosavęs galūnėmis ir išpurškęs rašalą, tarsi gindamasis nuo užpuolimo.

Ar gali būti, kad aštuonkojis sapnavo sapną, kad jį persekioja žiaurus plėšrūnas?

Žinoma, į galvakojų mintis patekti neįmanoma, tačiau tyrėjai teigia, kad taip gali būti.

„Šio aštuonkojo elgesio sekos, kurias jis demonstravo pabudęs iš neramaus miego, buvo panašios į žmonių reakcijas į košmarus, naktinius siaubus ir kitas parasomnijas, – rašo tyrimo autoriai. – Spėjame, kad sudėtingos elgesio sekos, pasireiškiančios šiuose epizoduose, rodo, kad aštuonkojai patiria parasomnijas, kurios gali apimti košmarus, galinčius sutrikdyti jų miegą.“

Komanda pripažįsta, kad šis tyrimas buvo atliktas remiantis duomenimis tik apie vieno aštuonkojo elgesį, todėl yra tikimybė, kad tai nėra universalus rūšies elgesys– ir tiesą sakant, šis individas gali būti tiesiog neįprastas. Vis dėlto, mažai tikėtina, kad tik daliai aštuonkojų lemta patirtį šią tamsiąją jų egzistencijos pusę, teigia „IFLScience“.

 

Be to, vis daugiau įrodymų pabrėžia, kad aštuonkojai, kaip ir kiti galvakojai, yra neįtikėtinai protingi padarai, turintys nepaprastas smegenis.

Įdomu tai, kad gyvybės medyje galvakojai ir žinduoliai yra labai toli vienas nuo kito – mūsų paskutinis bendras protėvis buvo primityvios plokščiosios kirmelės, gyvenusios maždaug prieš 750 mln. metų. Nepaisant tokio laiko tarpo, abi šios klasės išvystė gebėjimą sapnuoti, o tai leidžia manyti, kad protingai gyvybei tai yra gyvybiškai svarbu.

 

„Galimas šio reiškinio pasireiškimas aštuonkojui mestų netikėtą šviesą į tolimų giminingų organizmų, turinčių sudėtingą nervų struktūrą, konvergentinę miego evoliuciją“ – rašo mokslininkai išvadose.

Tyrimo rezultatai dar nerecenzuoti, tačiau jau paskelbti išankstinių publikacijų duomenų bazėje „bioRxiv“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()