Australijoje aptikta nauja ryklių rūšis: turi keistą panašumą su žmonėmis  ()

Australijos mokslininkai atrado naują ryklių rūšį, turinčią keistus, į žmogaus dantis panašius krūminius dantis, kuriuos naudoja grobiui sutraiškyti, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji rūšis, pavadinta dažytuoju rykliu (Heterodontus marshallae), priklauso Heterodontiformes būriui, kuris skirstomas pagal unikalią kūno formą ir mažus ragus, kyšančius virš akių.

„Ši ryklių rūšis dėl panašios morfologijos, įskaitant dyglius, primena seniai išnykusių ryklių fosilijas. Tačiau dabar žinome, kad jie nėra artimai susiję“, – sakė Australijos nacionalinės žuvų kolekcijos (ANFC) biologė Helen O'Neill.

Naujai paskelbtame tyrime teigiama, kad naujai aprašyta rūšis aptinkama tik šiaurės vakarų Australijos vandenyse, maždaug 125-229 metrų gylyje.

Jie turi kelias eiles dantų ir itin didelį žandikaulį, palyginti su kaukole, todėl gali užkandžiauti tokiais gyvūnais kaip moliuskai ir vėžiagyviai.

Visų Kaliforninis jautryklių rūšių dantys yra labai panašūs vieni į kitus, tačiau dabartinių atrastų ryklių dantys labai skiriasi nuo daugumos kitų ryklių dantų. Jie turi griebiamuosius dantis netoli priekinės dalies ir didelius krūminius dantis, panašius į žmonių dantis, išilgai žandikaulio.

 

„Ši grupė evoliucionavo taip, kad galėtų sutraiškyti sunkų grobį su kiautais, naudodama į krūminius dantis panašius dantis“, – „Live Science“ sakė ANFC vyresnysis kuratorius ir vienas iš tyrimo autorių Willas White'as.

2022 m. lapkritį tyrėjai sugavo suaugusį patiną, kurio ilgis, matuojant nuo snukio galo iki uodegos peleko, buvo apie 53 cm.

Palyginti su kitais Australijos jautrykliais, ši rūšis turi išskirtinį dryžuotą raštą, panašų į zebro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: