Šie keisti rykliai gali gyventi iki 500 metų – vienas neseniai aptiktas neįprastoje vietoje  ()

Jūrų biologai neseniai buvo priblokšti radę retai matomą šaltųjų vandenų ryklį už tūkstančių kilometrų nuo jo natūralios buveinės, rašo mokslo naujienų portalas sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karibų jūroje neseniai aptiktas ilgiausiai Žemėje gyvenantis stuburinis gyvūnas – Grenlandijos ryklys.

Neseniai mokslo žurnale „Marine Biology“ paskelbtame straipsnyje rašoma, kad šis atradimas įvyko mokslininkams žymėjimo tikslais gaudant tigrinius ryklius prie Belizo krantų, saugomame Gloverio rifo atole.

Biologai, ištraukę vieną iš mokslinių laimikių, apstulbo radę retai pastebimą Grenlandijos ryklį.

Iš pradžių jie įtarė, kad tai gali būti pilkasis šešiažiaunis ryklys (Hexanchus griseus), tačiau nufotografavę retai matomą gyvūną jie nutarė, kad tai „greičiausiai“ Grenlandijos ryklys, dar vadinamas Arktiniu rykliu (Somniosus microcephalus).

„Staiga po vandens paviršiumi pamatėme labai lėtai judantį, vangų padarą. Jis atrodė tarsi iš priešistorinių laikų“, – naujienų portalui „Mashable“ teigė Floridos tarptautinio universiteto Plėšrūnų ekologijos ir apsaugos laboratorijos biologas Devanshi Kasana.

JAV Nacionalinės vandenynų tarnybos duomenimis, Grenlandijos rykliai yra ilgiausiai Žemėje gyvenantys stuburiniai gyvūnai, kurių gyvenimo trukmė stulbinanti – 250-500 metų.

Šie rykliai gyvena tūkstančius metrų po vandeniu tamsoje, juos retai kas mato ar fotografuoja, o apie jų neįtikėtinai ilgą gyvenimą žinoma nedaug.

 

Vandens gelmėse jie auga, juda ir sensta lėtai. Toks energiją taupantis, lėtas gyvenimo būdas yra esminė sąlyga prisitaikyti prie maistingųjų medžiagų stokojančių jūros gelmių.

Beje, ilgaamžiškumas – ne vienintelė stebinanti Grenlandijos ryklio gyvenimo detalė.

2016 m. atlikto tyrimo duomenimis, Grenlandijos rykliai lytinę brandą pasiekia tik sulaukę mažiausiai 134 metų, rašo „Business Insider“.

Nors Grenlandijos ryklio atradimas netoli koralinio rifo prie Belizo buvo netikėtas, bet paaiškinamas. Šie rykliai klesti Arkties giluminėse jūrose ir gali gyventi kituose giluminiuose vandenynų regionuose, įskaitant Karibų jūros regioną, rašo sciencealert.com.

 

Netoliese esančio rifo šlaitas leidžiasi į 9500 pėdų (iki 3000 metrų) gylį, todėl Grenlandijos rykliams tinka šalta ir tamsi aplinka.

Atradimas kelia klausimą, ar šis konkretus Grenlandijos ryklys į Karibus atkeliavo iš Arkties vandenų, ar didžiąją gyvenimo dalį praleido šio regiono tropinių vandenų gelmėse.

Į šį klausimą kol kas neatsakyta, tačiau labai tikėtina, kad tamsiuose Karibų jūros dugnuose, pasislėpę nuo mūsų akių, klaidžioja ir daugiau šių paslaptingų padarų, rašo sciencealert.com straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: