Daugiau nei 60 % nužudymų – sėkmingi. Mirtiniausia katė pasaulyje sveria tik 2 kg. Kuo ji ypatinga (Foto, Video)  (1)

Šis mielas kačiukas yra mirtiniausias kačių šeimos plėšrūnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodakojė katė (Felis nigripes) turi puikią plėšrūno reputaciją, pranokstančią liūtų ir tigrų. Tai mažiausia katė Afrikoje: suaugusios sveria nuo 1 iki 2 kilogramų, jos ūgis – nuo ​​35 iki 43 centimetrų. Stebėtina, kad šie mažyčiai plėšrūnai yra perpus mažesni už vidutinę naminę katę ir maždaug 200 kartų mažesni už liūtą, rašo „IFLScience“.

Nepaisant nedidelio dydžio, šios katės demonstruoja puikius medžioklės įgūdžius. Nors liūtai gali pasigirti tik 25 procentų sėkmingų nužudymų rodikliu, juodakojė katė gali pasigirti neįtikėtinu 60 procentų sėkmingu medžioklės rodikliu, todėl jos yra antroje vietoje tarp mirtiniausių mėsėdžių pasaulyje po hinienių šunų.

Naktinės medžioklės metu šios katės, ieškodamos maisto, įveikia iki 8 kilometrų atstumą, bandydamos numarinti grobį maždaug kas 30 minučių. Sėkmingos naktinės medžioklės metu juodakojės katės sugauna 10–14 aukų – nuo ​​smulkių graužikų ir paukščių iki retų vabzdžių. Keista, bet žinoma, kad juodakojės katės gali sumedžioti didesnį už save grobį, pavyzdžiui, kapinį kiškį.

Šios katės daugiausia gyvena sausose pietų Afrikos pievose. Gyvūno kailis smėlio spalvos su juodomis dėmėmis. Juodakojės katės užima triušių urvus, apleistus termitynus. Aktyvios naktį, medžioja graužikus, smulkius paukščius.

 

Nepaisant savo dydžio stebėtinai garsaus balso, šie gyvūnai dažniausiai gyvena vienišą gyvenimo būdą. Jie tampa savarankiški jau būdami 4-5 mėnesių ir susitinka tik poravimuisi. Juodakojų kačių patinai kasmet nuklysta iki 22 kvadratinių kilometrų, o patelės – maždaug 10,3 kvadratinių kilometrų.

 

Kadaise jos gyveno dideliuose Botsvanos plotuose, tačiau dabar jų skaičius sumažėjo tiek, kad juodakojės katės šalyje tapo retos. Tikrasis jų populiacijos dydis tebėra neaiškus. Kaip pažeidžiama, įtraukta į Raudonąją knygą, nes populiacija mažėja dėl brakonieriavimo, žūčių keliuose, naminių gyvūnų keliamo pavojaus.

Kadangi populiacija yra mažesnė nei 10 000 individų ir sparčiai mažėja, daugumoje regionų, kuriuose gyvena šios katės, buvo priimti nacionaliniai teisės aktai jas apsaugoti, įskaitant medžioklės draudimus Botsvanoje ir Pietų Afrikoje. Deja, juodakojų kačių mirtingumas nelaisvėje yra didelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai (1)