Kodėl žmonės taip mėgsta mopsus ir buldogus. Mokslininkai rado paaiškinimą  ()

Mopsai ir prancūzų buldogai plokščiais ir raukšlėtais snukiais yra labai populiarūs visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl žmonės taip mėgsta mopsus ir buldogus? Naujame tyrime mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė suprasti, kodėl žmonėms taip patinka šių veislių šunys – tyrimo rezultatai parodė stebėtiną ryšį su kūdikiais, rašo „Daily Mail“.

Šie ypatingi snukio bruožai gali atrodyti gana mielai, tačiau jie taip pat kelia didesnę rimtų sveikatos problemų riziką, įskaitant kvėpavimo, akių ir net odos problemas. Tačiau nepaisant to, brachicefalai, kaip dar vadinami plokščiasnukiai šunys, vis dar yra viena populiariausių veislių įvairiose pasaulio vietose. Dabar mokslininkai mano, kad pagaliau išsiaiškino, kodėl.

Nauji tyrimai parodė, kad plokščiasnukiai šunys turi ne tik į kūdikius panašių bruožų, bet ir jų elgesys primena kūdikių elgesį. Tai savo ruožtu skatina savininkų rūpestingumą.

Populiariausi brachicefalai yra prancūzų ir anglų buldogai, Bostono terjerai, mopsai, kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliai, Ši cu (Shih Tzu) ir bokseriai. Yra žinoma, kad šių trumpakojų ir plokščiasnukių savybės neatsirado natūraliai, o yra selektyvaus veisimo rezultatas. Šių veislių atstovai itin populiarūs JK ir kitose pasaulio šalyse.

Tyrime dalyvavo 30 plokščiasnukių šunų (po 15 anglų ir prancūzų buldogų) ir 13 vengrų mudi (vidutinio ilgio snukiai). Tyrimo metu mokslininkai atliko eksperimentą: šunims buvo duota užduotis pabandyti atidaryti tris dėžes ir ištraukti dešrą. Visos trys dėžės turėjo įvairaus sudėtingumo atidarymo mechanizmus ir buvo pateiktos šunims atsitiktine tvarka.

 

Šunys stebėjo, kaip mokslininkai įdėjo dešrą į dėžę, o tada gyvūnai turėjo 2 minutes pabandyti atidaryti dėžes. Eksperimento metu mokslininkas ir šuns šeimininkas stovėjo už gyvūno, už jo matymo lauko. Tyrimo rezultatai parodė, kad mudi veislės šunys šią užduotį atliko greičiau: per 935 bandymus jie sėkmingai atidarė dėžes ir tai padarė daug greičiau nei buldogai.

Mokslininkai pastebėjo, kad brachicefalai 4,5 karto dažniau atsigręžė į eksperimentuotoją ir savininką. Tyrimo autoriai mano, kad toks elgesys rodo, kad plokščiasnukiai šunys dažniau kreipiasi pagalbos į savo šeimininkus.

 

Mokslininkai taip pat mano, kad toks elgesys gali padėti sustiprinti socialinius ryšius tarp savininkų ir jų augintinių, o iš tikrųjų jų „bejėgiškumas“ vaidina svarbų vaidmenį. Tyrimo autoriai mano, kad žmonėms iš tikrųjų sunku įveikti savo stiprius instinktyvius polinkius, todėl nepaisant galimų sveikatos problemų jie ir toliau renkasi plokščiasnukių šunų veisles.

Taigi, mokslininkai priėjo prie išvados, kad žmonės dažniau renkasi šunis plokščiu snukiu dėl to, kad jų įpročiai labai primena kūdikius. Beje, šis tyrimas buvo atliktas netrukus po to, kai buvo paskelbti kito tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad brachicefalai dažniau patiria sveikatos problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(2)
(-1)

Komentarai ()