Ateina pasišildyti, bet ne tik. Mokslininkai paaiškino, kodėl katės miega ant žmonių  ()

Tyrėjai pastebi, kad toks elgesys turi ne tik praktinę, bet ir socialinę priežastį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateina pasišildyti, bet ne tik. Mokslininkai paaiškino, kodėl katės miega ant žmonių.

Tarp kačių šeimininkų galioja viena nerašyta taisyklė: jei augintinis užmigo ant jūsų, turite nejudėti. Ši nuostabi, bet kartais ne pati patogiausia patirtis tapo daugelio pasiteisinimų visko atsisakyti – nuo socialinių planų ir net darbo – šaltiniu, rašo „Inverse“.

Sakramente gyvenantis kačių elgesio specialistas Mikelis Delgado paaiškino, kodėl mūsų augintiniai taip elgiasi. Tyrėjas pažymi, kad iš tikrųjų toks elgesys turi keletą priežasčių, įskaitant praktinę ir socialinę.

Pasak Delgado, iš esmės toks elgesys yra susijęs su tuo, kad katės mėgsta šiltas vietas, o mes esame šilumos šaltinis. Katės termoneutrali zona arba aplinkos temperatūra, palaikanti pastovią gyvūno kūno šilumą, yra apie 29,4 laipsnio Celsijaus, o žmogaus – nuo ​​20 iki 22,2 laipsnių.

Nepaisant šilto kailio, katės nuolat ieško šilumos, nesvarbu, ar tai būtų saulės spinduliai, nešiojamieji kompiuteriai ar žmogus. Tokiu būdu augintiniai iš tikrųjų naudoja mus kūno šilumai, bet tai dar ne viskas.

Ką reiškia, kai katė sėdi mums ant kelių?

Delgado pažymi, kad be praktinės šio elgesio priežasties yra ir socialinė. Yra žinoma, kad katės, kurios mėgsta viena kitos kompaniją, gali praktikuoti kažką panašaus su žmogumi.

Tiesą sakant, kai augintinis ateina į jūsų glėbį, jis įtraukia jus į savo socialinę grupę. Mokslininkai mano, kad toks elgesys gali būti susijęs su tuo, kaip gyvūnas auga pirmąsias dienas. Per pirmąsias tris gyvenimo savaites kačiukai negali reguliuoti savo kūno temperatūros – tiesą sakant, šiuo klausimu jie visiškai pasikliauja savo motinomis. Gyvūnai gali taip elgtis ir suaugę – ieškoti šilumos lipdami ant savo šeimininko.

 

Tačiau mokslininkai taip pat pastebi, kad gyvūnai gali atsisakyti tokio elgesio, kai supranta, kad jiems labiau patinka „vienatvė, o ne apsikabinimai“.

Delgado teigimu, 2 – 7 savaičių amžius yra kritinis laikotarpis augintinį pratinant prie daugybės naujų žmonių. Pavyzdžiui, kačiukai, kurie per pirmąsias gyvenimo savaites turėjo teigiamos patirties su keliais žmonėmis, labiau tikėtina, kad jausis patogiai su daugybe žmonių. Taip pat manoma, kad šis vystymosi laikotarpis apskritai turi įtakos katės socialumui ir ar ją apskritai galima prijaukinti.

Ar galite išmokyti katę sėdėti ant kelių?

Specialistai pastebi, kad skanėstais galite išmokyti augintinius šokti ant kelių ir ten likti. Tačiau tiesiog nėra garantijų, kad tai veiks.

 

Taip pat galite užsikloti antklodę ant kelių, o tada pamėginkite išmokyti katę šokti ant jūsų – taip bus patraukliau augintiniui. Tačiau vienaip ar kitaip katės elgesys priklauso nuo jos charakterio.

Kačių savininkai turėtų tiesiog mylėti savo augintinius ir gerbti jų norus, net jei jų elgesys neatitinka jūsų lūkesčių, sako Delgado.

Kaip atsikelti, jei katė užmigo jums ant kelių?

Specialistai pataria tai daryti „kuo švelniau“. Pirmiausia pasistenkite paliesti augintinį ten, kur jam labiausiai patinka – tai bus signalas, pažadinsiantis gyvūną.

Antra, lėtai atsistokite, kad augintinis turėtų pakankamai laiko pats nušokti. Reikalas tas, kad staiga pabudus ir nušokus nuo kelių fiziškai jiems nepakenks, bet vargu ar tai leis jiems jaustis gerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(4)
(71)

Komentarai ()