Kam katei ūsai ir kodėl negalima jų liesti? Atsakymas nustebins  (1)

Kačių ūsai (vibrisės) nėra paprasti plaukai, o evoliucijos eigoje savo išvaizdą pakeitę receptoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis žmonių klaidingai mano, kad katėms reikia ūsų, kad išlaikytų pusiausvyrą. Tiesą sakant, jie neturi nieko bendra su vestibiuliariniu aparatu.

Štai kodėl katėms reikia ūsų ir kodėl neturėtumėte jų liesti.

Ką katės iš tikrųjų jaučia savo ūsais

Zoologai ūsus vadina vibrisėmis – toks apibrėžimas suteikiamas bet kokiems kietiems plaukams, iškilusiems virš pūkuoto gyvūno paviršiaus. Veterinarai teigia, kad ūsai katėms yra papildomas lytėjimo organas, o jų reikia ne mažiau nei klausos, regos ar uoslės.

Norint suprasti, kodėl katėms reikia ūsų, svarbu išsiaiškinti, kaip jie veikia. Vibrisės turi daug nervinių galūnėlių – esant menkiausiam išoriniam poveikiui (vėjo ar prisilietimo), šios galūnėlės perduoda signalus į katės smegenis. Gyvūnas jaučia tai, kas vyksta aplinkui, būtent ūsais. Be to, katė gali judinti ūsus įvairiomis kryptimis, jausdama objektą tarsi čiuptuvais.

Kokią funkciją atlieka katės ūsai?

Zoologai teigia, kad katėms ūsai atsirado anksčiau nei kailis, todėl ūsai tiesiog būtini. Mažai kas žino, ar galima liesti katės ūsus – taip, tačiau tai reikia daryti labai atsargiai. Jei pažeisite gyvūno jutimo sistemą, jis praras daugybę galimybių ir negalės:

  • Medžioti

Jei stebėsite katę, kol ji ką nors medžioja, paaiškės, kad gyvūnas judina ūsus triukšmo šaltinio link. Į objektą nukreipti ūsai perteikia absoliučiai visą informaciją apie grobį, taip katė supranta atstumą iki jo ir net numatomos aukos dydį.

  • Matyti naktį

 

Manoma, kad katės puikiai orientuojasi tamsoje ne dėl aštrios regos, o dėl ūsų jautrumo. Gyvūnas remiasi vėjo sukurtomis vibracijomis. Šį reiškinį galima palyginti su tuo, kaip aklieji orientuojasi erdvėje – jie nemato, kas vyksta aplinkui, bet jaučia kitomis kūno dalimis.

  • Išmatuoti temperatūrą

Būtent ūsų pagalba katės supranta, ar jų grobis gyvas, ar galima jį ėsti, koks oras lauke. Ūsai aptinka atmosferos slėgio svyravimus. Todėl prieš pradėdamos ėsti, katės ilgai uosto maistą, o miegodamos, kai atšąla, užsidengia nosį letena.

  • Išsaugoti gyvybę

Katės jaučia menkiausius virpesius, jos sugeba numatyti net žemės drebėjimą – likus 10-15 minučių iki jo pradžios. Numatydamos nelaimę, jos pabėga iš namų, net jei anksčiau tyliai užsiimdavo savo reikalais. Tai padeda žmogui spėti pabėgti prieš neišvengiamai artėjant pavojui.

Kodėl katėms negalima nulaužti ūsų?

 

Tai svarbu žinoti tėvams, kurių vaikai neatsargiai žaidžia su katėmis, ar net atlieka eksperimentus su gyvūnais. Nedaug suaugusiųjų žino, kas nutiks, jei katei nulaušite ūsus. Pirma, katė patirs neįtikėtiną stresą, gali atsisakyti ėsti ar žaisti, ir nustos artintis prie žmogaus. Antra, dėl vieno iš pojūčių praradimo ji negalės greitai rasti maisto ir naktį nebematys taip gerai. Jokiais būdais negalima nukirpti katės ūsų.

Visgi, jei taip nutiktų, katė neliks be ūsų visą likusį gyvenimą. Jei katės organizmas funkcionuoja normaliai, paprastai ūsai atauga per 2-3 savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(2)
(48)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: