Kodėl persikai yra „pūkuoti“? Tokio atsakymo turbūt nesitikėjote  ()

Nors ant persikų esantys pūkeliai gali atrodyti atsitiktinis (ir, tiesą sakant, gana žavus) šio skanaus vaisiaus evoliucinis bruožas, iš tiesų jie turi labai konkrečią paskirtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pūkuotas persikų paviršius iš tikrųjų veikia kaip gynybos mechanizmas ir atgrasymo priemonė nuo vabalų, norinčių ėsti ar dėti kiaušinėlius į persikų minkštimą. Plaukeliai neleidžia mažiems vabzdžiams nutūpti ant nelygaus vaisiaus paviršiaus.

Šios mikroskopinės plaukelių gijos netgi pakankamai saugo nuo kai kurių žmonių – nes alergija persikams gali pasireikšti kaip reakcija į vaisių pūkelius arba žievelę, o ne į sultingą vidų. Žmonės, netoleruojantys sudedamosios dalies rPru p 3, vis tiek gali vartoti persikus – tačiau be žievelės, nes kai kuriems žmonėms tie pūkeliai gali sukelti sunkias anafilaksines reakcijas.

Persikų pūkeliai ne tik padeda apsaugoti skanų vidų nuo vabzdžių, bet ir apsaugo vaisius nuo puvimo. Dėl plonos žievelės ir švelnaus minkštimo persikai taptų lengvu grobiu pelėsiui ir grybeliams.

Kad apsaugotų savo brangų vidų, persikai išvystė šiuos specializuotus plaukelius, kurie sulaiko drėgmę ir neleidžia jai nusėsti ant vaisių paviršiaus. Nors dėl to vaisiai netampa atspariais vandeniui, tačiau augalui augant ir nokstant tai jiems suteikia daug brangaus laiko.

Tačiau, nepaisant visų augalo pastangų, palyginti su kitais vaisiais, nuskinti persikai pradeda tęžti palyginti greitai – vos po dviejų savaičių nuo nuskynimo.

 

Kaip ir visus vaisius, persikus priskirti tikriesiems vaisiams yra sudėtinga. Taksonominiu požiūriu persikai yra kaulavaisiai, t. y. vaisiai, kuriems būdinga „mėsinga“ išorinė dalis, gaubianti apvalkalą, kuriame yra sėkla. Kiti kaulavaisiai yra avokadai, vyšnios, graikiniai riešutai ir migdolai.

Kas dar įdomu – persikai priklauso Rosaceae šeimai, kartu su savo giminaičiais braškėmis ir paprastosiomis sodo rožėmis. „Allergy Insider“ duomenimis, Rosaceae šeimos augalai dažniausiai sukelia alerginių maisto reakcijų paaugliams ir suaugusiesiems Europoje. Įrodyta, kad persikai sukelia vieną dažniausių alerginių reakcijų, susijusių su vaisiais.

 

Tačiau tiems, kurie gali juos valdyti, persikai yra kupini maistinės naudos. Teigiama, kad viename vaisiuje yra 15 proc. vitamino C paros poreikio – ir 6 proc. vitamino A poreikio.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()