Paskelbė, kur šiandien išmatuota žemiausia temperatūra ir kiek pritrūko iki šalčio rekordo (Žemėlapis)  (3)

Lietuvoje sausio 7–8 d. šalčiai buvo stipriausi per beveik trejus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemiausia temperatūra, išmatuota Lietuvoje pirmadienį, buvo Zarasuose – termometrų stulpeliai čia rodė net -28 laipsnius šalčio, pranešta socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Tuo metu Meteo.lt socialiniuose tinkluose rašė, kad pirmadienį ryte buvo dar šalčiau nei sekmadienį. Šiaurės rytinėje šalies dalyje oro temperatūra nukrito net iki 27–28 laipsnių šalčio. Šalčiausia buvo Zarasuose, kur Saulei tekant, šalo net iki -28 °C. Nežiūrint tokios žemos oro temperatūros, iki sausio 8-osios šalčio rekordo trūko pakankamai daug. Rekordu išlieka 1987-01-08 Varėnoje išmatuotas šaltis, kuomet buvo net iki -34,3 °C (speigas).

Įdomu tai, kad saulėtą sekmadienio dieną Lietuvoje oro temperatūra daug kur pakilo tik iki 14–20 laipsnių šalčio. Šalčiausia įdienojus buvo Kupiškyje, Rokiškyje ir Šeduvoje (maksimali temperatūra apie -21 °C), o šilčiausia Druskininkuose, Varėnoje, Nidoje ir Ventėje (apie 12–13 laipsnių šalčio). Nuo maždaug 15–16 val. oro temperatūra vėl pradėjo kristi. Be to, tvyrant dideliam šalčiui vietomis buvo fiksuoti mūsų šalyje retai pasitaikantys krituliai – ledo adatos.

Bendrai imant, Lietuvoje sausio 7–8 d. šalčiai buvo stipriausi per beveik trejus metus. Šalčiau pasitaikė tik 2021 m. vasario 6 d. Ukmergėje, kai šalo iki -28,4 °C. Nepaisant to, dalyje meteorologijos stočių buvo išmatuota žemiausia oro temperatūra per beveik 12 metų (pažymėta žemėlapyje). Tiesa, iki šalčio rekordų visur pritrūko gana daug. Lietuvoje sausio 7–8 dienomis yra buvę kur kas šalčiau nei šiemet: sausio 7-osios šalčio rekordas yra -32,6 °C (Varėna, 2003-01-07), o sausio 8-osios – net -34,3 °C (Varėna, 1987-01-08).

 

 

Prognozuojama, kad pirmadienio dieną sniego tikimybė maža. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 13–18, vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, 7–12 laipsnių šalčio. Jau antradienio dieną bus kur kas šilčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: