To istorijoje dar nėra buvę: mokslininkai paskelbė apie pirmąjį sėkmingą raganosio dirbtinį apvaisinimą  ()

Trečiadienį Berlyno mokslininkai paskelbė apie pirmąjį sėkmingą baltojo raganosio dirbtinį apvaisinimą. Tai, sako tyrėjai, suteikia vilties išgelbėti šią kritiškai nykstančią rūšį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltiesiems raganosiams priklauso du atskiri porūšiai – šiaurinis ir pietinis. Paskutinis šiaurinio baltojo raganosio patinas nugaišo 2018 m., o tuomet liko tik dvi patelės. Pietinių baltųjų raganosių yra daugiau.

Mokslininkai pasitelkė apvaisinimo mėgintuvėlyje metodą: paimdami šiaurinių baltųjų raganosių patelių kiaušinėlius ir naudodami jau nugaišusių šio porūšio raganosių patinų sėklą, mokslininkai sukūrė embrionus, kurie galiausiai bus perkelti į pietinių baltųjų raganosių pateles, kurios taps lyg surogatinėmis motinomis.

Mokslininkai teigė, kad 2023 m. rugsėjo 24 d. Ol Pejetos konservatorijoje Kenijoje pietinio baltojo raganosio embrioną perkėlė į šio porūšio surogatinę motiną.

Trečiadienį Vokietijos vyriausybės remiama tarptautinė „BioRescue“ komanda patvirtino, kad ši procedūra leido raganosio patelei sėkmingai pastoti, o vyriškos lyties embrionas buvo gerai išsivystęs – 6,4 cm ilgio.

„Mums kartu pavyko tai, kas, kaip manyta, nebuvo įmanoma“, – sakė Leibnico zoologijos sodų ir laukinės gamtos tyrimų instituto reprodukcijos valdymo skyriui vadovaujantis Thomas Hildebrandtas.

„Tai tikrai svarbus įvykis, leidžiantis mums per ateinančius dvejus, dvejus su puse metų susilaukti šiaurinių baltųjų raganosių jauniklių“, – sakė T. Hildebrandtas.

 

Šiauriniai baltieji raganosiai, kurie, nepaisant jų pavadinimo, iš tikrųjų yra pilki, anksčiau laisvai vaikščiojo keliose Rytų ir Centrinės Afrikos šalyse, tačiau jų skaičius smarkiai sumažėjo dėl plačiai paplitusio brakonieriavimo dėl ragų.

Mokslininkai teigė, kad šie įrodymai leidžia saugiai pereiti prie šiaurinių baltųjų raganosių embrionų perkėlimo.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()