Reikės naujos kategorijos. Uraganai tapo tokie galingi, kad mokslininkai negali jų klasifikuoti  ()

Tyrėjai primygtinai reikalauja sukurti naują „megauraganų“, kurių atsiradimo tikimybė nenumaldomai didėja dėl klimato krizės, kategoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais metais mokslininkai vis dažniau tvirtina, kad klimato krizė Žemėje stiprėja: praėjusieji metai jau tapo karščiausi per visą stebėjimų istoriją, o planetą užklupo neįtikėtinos karščio bangos, miškų gaisrai ir sausra. Negana to, mokslininkai paskelbė, kad raudonos spalvos jiems žymėti Žemėje nebepakanka – reikia naujos spalvos, rašo „The Guardian“.

Dabar mokslininkai teigia, kad esamos klasifikacijos jiems nepakanka norint klasifikuoti stipriausius uraganus, kurie dėl klimato krizės Žemėje pradėjo pasirodyti vis dažniau. JAV Lawrence'o Berkeley nacionalinės laboratorijos komanda teigia, kad reikia papildomos 6 kategorijos, kad būtų galima priskirti stipriausias „6 kategorijos“ audras – megauraganus.

Atkreipkite dėmesį, kad standartinė uraganų klasifikavimo skalė šiandien yra nuo 1 iki 5. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį penki uraganai pasiekė tokį stiprumą, kad mokslininkai turėjo sąlyginai priskirti juos 6 kategorijai. Visiems šiems megauraganams buvo būdingas nuolatinis daugiau nei 300 kilometrų per valandą greičio vėjas. Kartu tyrimo autoriai pastebėjo tendenciją: dėl klimato atšilimo, kurį sukelia vandenynų ir atmosferos atšilimas, tokie megauraganai tampa vis dažnesniais planetos svečiais.

Dėl to mokslininkas iš Lawrence'o Berkeley nacionalinės laboratorijos JAV Michaelas Wehneris ir Jamesas Kossinas iš Viskonsino-Madisono universiteto pasiūlė įvesti 6-ąją kategoriją. Tyrimo autoriai pastebi, kad būtų „neįtikėtinai blogai“ patekti į tokios stiprybės audrą.

 

Naujasis mokslininkų tyrimas yra plačiai naudojamo Saffir-Simpson uragano skalės, kurią aštuntojo dešimtmečio pradžioje sukūrė inžinierius Herbertas Saffiras ir meteorologas Robertas Simpsonas, išplėtimas.

Pagal šią skalę bet koks uraganas, kurio didžiausias nuolatinis vėjo greitis yra 119 km/val. ar didesnis, yra 1 kategorijos uraganas, o skalė didėja greitėjant vėjui. 1–2 kategorijos audros yra nedidelės, o 3–5 kategorijų uraganas yra didelė audra, galinti padaryti didelę žalą gyvybei ir turtui. Anksčiau stipriausia audra buvo laikomas 5 kategorijos uraganas, kurio vėjas siekė 250 km/val. ir daugiau, tačiau dabar mokslininkai mano, kad šios kategorijos neužtenka.

5 kategorijos audros, tokios kaip uraganas Katrina 2005 m. ir uraganas Maria 2017 m., pastaraisiais metais padarė neįtikėtinos žalos, tačiau dabar mokslininkai teigia, kad šiandien yra dar daugiau ekstremalių audrų, kurios pateisina savo kategoriją. Tarp šių neįtikėtinų audrų yra taifūnas Haiyan, 2013 metais nusinešęs daugiau nei 6000 žmonių gyvybes, ir uraganas Patricia, kuris 2015 metais pasiekė 346 km/val. greitį.

 

Komanda pažymi, kad bendras audrų skaičius Žemėje dėl klimato krizės nedidėja, tačiau kai kurių jų intensyvumas per pastaruosius 40 palydovinių stebėjimų metų gerokai išaugo. Priežastis ta, kad vandenynas įkaista ir suteikia papildomos energijos, kuri gali greitai sustiprinti uraganą. Prie to prisideda ir šiltesnė bei drėgnesnė atmosfera.

Dabar mokslininkai padarė išvadą, kad Saffir-Simpson skalė yra netobulas uragano žmonėms keliamo pavojaus matas, dažniausiai susijęs su stipriu lietumi ir pakrančių potvyniais, o ne su stipriais vėjais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()