„Kritiškai nykstanti.“ Suėdė laukinės katės...  ()

Nauji įrodymai rodo, kad laukinės katės Kuboje pražudė 145 Kubos krokodilų jauniklius ir juos suėdė. Ši rūšis (Crocodylus rhombifer) yra kritiškai nykstanti ir gyvenanti tik Kubos Sapatos ir Laniero pelkėse, todėl ši netektis išties sukėlė nerimą specialistams.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© TFWF2020 (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/crocodile-eye-animal-nature-green-7823344/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Amerikos gamtos istorijos muziejaus Kubos krokodilų eksperto George Amato, Kubos krokodilus iš kitų rūšių išskiria kelios savybės: kaulinės keteros už akių, neįprastai smalsus, agresyvus temperamentas ir gebėjimas aukštai iššokti iš vandens.

Kubos krokodilas yra „labai senos evoliucinės linijos“ atstovas ir atlieka svarbų vaidmenį savo gimtosios šalies ekosistemoje, „Live Science“ sakė G.Amato. Jis dirba su šia rūšimi nuo 1990-ųjų.

Manoma, kad laukinėje gamtoje liko tik apie 3 000 Kubos krokodilų, todėl žmonės stengiasi padidinti jų populiaciją. Kasmet Sapatos pelkės krokodilų veislynas į pelkę paleidžia apie 500 kubietiškų krokodilų, tikėdamiesi, kad jie sėkmingai išaugs ir dauginsis.

2022 m. spalio-lapkričio mėn. ferma, kurioje, pasak E. Pérez-Fleitaso, šiuo metu laikoma apie 4 500 Kubos krokodilų, patyrė keletą plėšrūnų išpuolių, per kuriuos žuvo 145 keturių mėnesių amžiaus krokodilai. Straipsnio bendraautoriai Pérez-Fleitas ir Gustavo Sosa-Rodriguezas skelbia, kad už išpuolius atsakingos laukinės katės.

[Vokietija] Beprotiškas pasiūlymas! Tik 28€ už akumuliatorinį pjūklą su 2 baterijomis. Ribotas kiekis
3377 2

Ypatingai žema kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Su dviem baterijomis ir įkrovikliu

Ribotas kiekis

Išsamiau

„Sakyčiau, kad tai pirmas man žinomas atvejis, kai daroma prielaida, kad laukinės katės gali kelti problemų krokodilams“, – sakė G.Amato.

Užuominos, kad tai padarė katės, yra įtartinos žymės ir netoliese rasti kailio fragmentai. Kameros taip pat užfiksavo bent vieną katę einančią į krokodilų aptvarus.

Vieną kartą fermos darbuotojai matė, kaip kelios katės kažkuo maitinosi netoliese. Nuėję pasižiūrėti, jie rado „krokodilų fragmentų“, rašoma straipsnyje. Be to, išpuoliai liovėsi praėjus mėnesiui po to, kai buvo sugautos ir iš teritorijos pašalintos septynios laukinės katės.

„Mes negavome įrodymų, kad šiuose aptvaruose būtų buvę kitų plėšrūnų“, – sakė Pérez-Fleitas.

 

Ir G.Amato, ir Pérez-Fleitas sakė nemanatys, kad laukinės katės kelia egzistencinę grėsmę Kubos krokodilui – mat tam buvo sukurtos palankios sąlygos, kokių katės neturėtų laukinėje gamtoje. Visgi mokslininkai pabrėžia, kad laisvai vaikštinėjančios katės gali nuniokoti aplinką, į kurią jos patenka.

„Laukinės katės akivaizdžiai daro didelį poveikį laukinių gyvūnų populiacijoms – didesnį, nei žmonės manė. Ir tai net ne tik laukinės katės. Tai ir naminės katės, kurios, kaip žinote, taip pat būna lauke“, – sakė G.Amato.

Laisvėje lakstančios katės įtrauktos į 38-ą vietą 100 „didžiausią žalą pasaulyje darančių invazinių rūšių“ sąraše. Jungtinėse Valstijose jos kasmet pražudo milijardus paukščių ir žinduolių, be to, jos prisidėjo prie daugelio rūšių išnykimo atvejų visame pasaulyje.

 

Reaguodamos į vietinėms ekosistemoms daromą žalą, kai kurios organizacijos ir vyriausybės ėmėsi prieštaringai vertinamų poveikio mažinimo priemonių, įskaitant gaudymą spąstais, šaudymą ir nuodijimą.

Atsižvelgdamas į išpuolius, Pérez-Fleitas sakė, kad jis ir jo kolegos „stebi vietoves, kuriose yra Kubos krokodilų populiacija, kad įvertintų laukinių kačių populiacijos dydį, jei jų tose vietovėse yra“.

Jei populiacija pakankamai maža, krokodilų apsaugai gali pakakti sterilizuoti kačių patinus, sakė Pérez-Fleitas.

Tačiau „tose vietose, kur populiacijos gausios, – pridūrė jis, – deja, mūsų rekomendacija bus naudoti mirtinus metodus, kad sumažintume jų faktinį dydį, o tada sterilizuoti“.

Parengta pagal „Live Science“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()