Papūgos pasirodė gebančios įveikti sudėtingą užraktų galvosūkį (Video)  (1)

Specialiai nedresuotos papūgos pasirodė gebančios spręsti sudėtingas mechanines užduotis. Šie paukščiai vieną po kito įveikė 5 užraktus, kad pasiektų už jų slypintį apdovanojimą. Pasak mokslininkų, tai atskleidžia netikėtas paukščių protines galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėžėje už peršviečiamų durelių esantį riešutą pasiekti norėjusi papūga privalėjo įveikti 5 skirtingus užraktus. Paukštis pirmiausiai turėjo ištraukti kaištį, tuomet varžtą, atidaryti skląstį, pasukti ratuką 90 laipsnių kampu, tuomet pasukti kitą užraktą šonu. Viena papūga, vardu Pipin, niekieno nepadedama, visus užraktus įveikė per mažiau, nei dvi valandas. Kai kurios kitos papūgos taip pat išsprendė užduotis, tačiau joms teko truputį padėti, arba leisti stebėti kaip užraktus įveikia jų draugės.

Oksfordo, Vienos ir Max Planck universitetų mokslininkai atradimą su Gofino kakadu papūgomis paskelbė žurnale „Plos One“. Tyrėjai pažymi, jog papūgos visas užduotis atlikinėjo ryžtingai, nors apdovanojimą gaudavo tik po paskutiniojo, penktojo, užrakto įveikimo. Tai atskleidžia, jog jos gali turėti tikslą, ir nepasiduodamos jo siekti. Taip pat papūgos efektyviai progresavo – bent vieną kartą įveikusios užraktą, su juo problemų beveik nebeturėdavo.


Vėliau tyrėjai patikrino, ar papūgos reaguodavo į tai, kaip veikia kiekvienas iš užraktų, ar tik mintinai išmokdavo pakartoti reikalingus veiksmus. „Joms išsprendus pradinę užduotį, užraktus sukeitėme vietomis, kai kuriuos pašalinome, arba padarėme nefunkcionuojančiais. Statistinė rezultatų analizė parodė, jog papūgos nedelsdamos reagavo į pasikeitusią situaciją.“ – teigė eksperimentui vadovavusi Gofino papūgų tyrėja Alice Auersperg.

Nors šis atradimas nereiškia, jog paukščiai užduotis gali suprasti taip pat, kaip žmonės, tačiau šitoks papūgų elgesys nurodo, jog jos suvokia, kaip vienas objektas veikia kitą. Taip pat, gali pamažu siekti savo tikslo, net, jei nėra apdovanojamos po kiekvieno žingsnio.

„Šių paukščių pasiekimai rodo, jog papūgos stipriai modeliuoja savo elgesį pagal situaciją bei yra pajėgios patirtį panaudoti praktiškai. Mes manome, jog joms labai padeda didelis jų smalsumas ir atkaklumas tiriant aplinką snapu, liežuviu, pėdomis. Dėžę vien tik apžiūrinėjantis gyvis galėjo ir nesuprasti, jog užraktus galima pajudinti, bei kaip tai reikia padaryti.“ – sakė tyrimo bendraautorė Auguste von Bayern.

Kiek anksčiau, 2012 metais, ta pati mokslininkų komanda atskleidė, jog spręsdamos užduotis, šios rūšies papūgos yra pajėgios konstruotis reikiamus įrankius bei jais naudotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(9)
(0)
(0)

Komentarai (1)