Netikėtas atradimas: haliucinogeninių grybų veiklioji medžiaga padėjo mesti rūkyti  (12)

Kelios transcendentinės patirtys vartojant haliucinogeninių grybų veikliąsias medžiagas dvylikai ilgalaikių rūkalių padėjo atsikratyti šio žalingo įpročio, skelbia „Bloomberg“. Pasak naujienų agentūros, eksperimente dalyvavę žmonės iki tol ne kartą bandė ir kitus būdus atsikratyti rūkymo, tačiau nesėkmingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimente dalyvavusiems savanoriams kelis kartus buvo duotos tabletės su psilocibinu – veikliąja haliucinogeninių grybų medžiaga. Dalyviams taip pat buvo taikoma ir kognityvinė elgesio terapija. Dvylika iš penkiolikos eksperimento dalyvių po šešių mėnesiu metė rūkyti, skelbiama „Journal of Psychopharmacology“ išspausdintame tyrime.

Iki šiol sėkmingiausias žinomas vaistas nuo rūkymo buvo varenicilinas (parduodamas pavadinimu „Chantix“), kurio veiksmingumas po pusmečio siekė 35 procentus. Nikotino pleistrų ir kramtomosios gumos sėkmė padedant atsikratyti žalingo įpročio buvo kur kas mažesnė.

Tyrimui vadovavę Matthew Johnsonas Iš Johno Hopkinso universiteto Baltimorėje, JAV, sako, kad, remiantis šiuo tyrimu, ateityje psilocibinas gali būti panaudotas gydyti ir kitoms priklausomybėms.

„Rezultatai buvo tokie netikėti – jie buvo dvigubai geresni nei su dažniausiai sėkmę lemiančiais vaistais, – kalbėjo M. Johnsonas. – Tai tik labai trumpas tyrimas, tačiau jis rodo, kad atradome kažką rimto.“

Rūkančiųjų tyrimas yra vienas daugelio panašių tyrimų, kurių metu haliucinogeninės medžiagos naudotos galvos skausmo, vėžio ir kitų ligų ar sutikimų gydymui.

Kadangi tyrimo dalyviams buvo duotas ne tik psilocibinas, bet ir atlikta kognityvinė elgesio terapija, į kurią taip pat įėjo dienoraščio vedimas ir konsultacijos, neaišku, kokį poveikį tiksliai turėjo pats psilocibinas. Ateityje ketinama atlikti tyrimą, kurio metu susirinkusiems būtų taikoma kognityvinė elgesio terapija be haliucinogeninių medžiagų ir palyginti rezultatus.

Tyrime, pasak M. Johnsono, dalyvavo įvairių profesijų žmonės, tarp kurių buvo mokytojas, teisėjas ir muziejaus darbuotojas. Svarbu tai, kad jų pagrindinis tikslas buvo neberūkyti, o ne išmėginti narkotikus.

Tyrimas buvo atliekamas gerai kontroliuojamoje aplinkoje ir psilocibino tabletes valgiusiems žmonėms leido išvengti pykčio priepuolių, kurie ištinka vartojančius. Tokie potyriai vadinami „bloga kelione“ („Bad trip“).

Terapija buvo vykdoma dvi arba tris sesijas. Savanoriai atėjo į laboratoriją, kuri atrodė kaip svetainė, gavo 20 miligramų psilocibino dozę ir užsimerktomis akimis atsipalaidavo kol grojo rami muzika. Kai kurie iš jų išgyveno transcendentinę patirtį, kurios metu esą pajuto vienovę su savimi ir Visata. Pastarųjų sėkmingumo rodiklis buvo didžiausias.

Praėjus kelioms savaitėms eksperimento dalyviai sugrįžo atgal ir jiems buvo duota dar viena, šiek tiek didesnė veikliosios medžiagos dozė. Po kurio laiko buvo siūlyta psilocibiną išmėginti ir trečią kartą, keli dalyviai jo atsisakė.

Tyrimo vadovas pridūrė, kad haliucinogeniniai grybai nesukelia priklausomybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (12)