Mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kodėl ūdros žongliruoja akmenimis (Video)  (1)

Ūdros - tai žaismingi vandens žinduoliai. Jos puikiai naudoja savo letenėles. Kartais zoologijos soduose galima pamatyti, kaip ūdros žongliruoja čia pat rastais akmenimis. Bet kodėl jos taip elgiasi? Ekseterio universiteto mokslininkai mano suradę atsakymą į šį klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ūdra atsigula ant nugaros ir ima ridinėti akmenuką ant savo krūtinės. Letenėlėmis ji pakelia akmenuką aukštyn, tuomet jį nuleidžia, numeta šalin, vėl pakelia ir taip žaidžia kurį laiką. Visi supranta, kad ūdros žaidžia, bet toks elgesys glumina mokslininkus, nes įprastai šie gyvūnai žaidžia kartu, o ne tingiai žongliruoja akmenimis.

Ši tema mokslininkus taip sudomino, kad jie atliko labai išsamų tyrimą, kad išsiaiškintų, kodėl ūdros taip elgiasi. Jie spėjo, kad ūdros taip treniruojasi, lavina savo letenėles, kad lengviau išlaikytų dorojamą grobį. Letenėlių lankstumo ir judrumo joms reikia lukštenant įvairius moliuskus ar tiesiog laikant didesnes žuvis. Šią hipotezę patvirtina ir faktas, jog jaunesnės ūdros su akmenimis žaidžia dažniau nei suaugusios - juk joms tokios treniruotės yra svarbesnės.

Tačiau tuomet mokslininkai ūdroms pasiūlė išspręsti kelis „maisto galvosūkius“. Paaiškėjo, kad žaidžiančios ūdros juos sprendžia taip pat gerai kaip ir nežaidžiančios. Kitaip tariant, žongliravimas akmenukais joms nepadeda išvystyti maisto dorojimo įgūdžių. Mokslininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad ūdros taip retai žaidžia laisvėje.

Galiausiai jie pastebėjo, kad ūdros žongliruoja artėjant šėrimo laikui. Jos yra alkanos! Jos žongliruoja arba bandydamo nukreipti mintis nuo tuščio skrandžio, arba tiesiog dėl to, kad džiaugiasi, jog tuoj valgys. Suaugusios ūdros yra kantresnės ir turi kitų rūpesčių, todėl akmenukais žaidžia rečiau. Na, o gamtoje išalkus žongliruoti nereikia - jei esi alkanas, turi eiti medžioti.

Tiesa, mokslininkai neatmeta ir to, kad ūdros iš tikrųjų ruošiasi maisto dorojimui. Šiokia tokia mankšta prieš pietus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(5)
(6)

Komentarai (1)