Ar jūsų muzikinis skonis kaip ryklio? Štai kokia muzika labiausiai patinka didiesiems baltiesiems rykliams (Video)  ()

Vieno dokumentinio filmo grupė sugalvojo išskirtinį būdą, kaip pritraukti didžiuosius baltuosius ryklius – per povandeninius garsiakalbius jie ėmė paleidinėti sunkiojo roko muzikos stiliaus dainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Discovery Channel“ kanalo grupė, filmuodama ryklių savaitės laidą „Bride of Jaws“ (liet. „nasrų nuotaka“), ieškojo didžiojo baltojo ryklio, kuris yra pravardžiuojamas „Ryklių Žanu“ (tokia pravardė kilo nuo prancūzų nacionalinės didvyrės Žanos Dark vardo).

Savo dokumentiniame filme jie būtinai norėjo parodyti 5 metrų ilgio ir 1,6 tonas sveriantį ryklį, todėl filmo kūrėjai nusprendė per povandeninį garsiakalbį paleisti muziką ir pasižiūrėti, ar ryklys sureaguos. Deja, jiems nepavyko pritraukti norimo ryklio, tačiau muzika susidomėjo kiti du rykliai – vieno iš jų ilgis siekė 4 metrus.

Rykliai savo kūno receptoriais „girdi“ vibracijas, o tai reiškia, kad juos gali pritraukti žemo dažnio muzikos vibracijos. Pasirodo, kad rykliams šis garsas primena spurdančią žuvį.

Nors tokia taktika yra keista, bet ją puikiai žino ryklių medžiotojai. Štai operatorius Mattas Walleris, filmuojantis turus su rykliais, išsiaiškino, kad tokia muzika kažkokiu būdu paveikia ryklius – paleidus grupės AC/DC įrašus, ryklių elgesys pasikeitė. Kuomet šiuos įrašus vyras leido iš povandeninių garsiakalbių, rykliai suplaukė tiesiai prie jo laivo ir ėmė trinti galvas į panardintą povandeninį narvą.

Tiesa, tokį būdą filmo kūrėjai naudojo dėl to, kad muzika yra draugiškesnis gamtai būdas rykliams privilioti. Kiti ryklių stebėtojai naudoja jauką, pagamintą iš žuvų dalių, kaulų ir kraujo, kad pritrauktų šiuos gyvūnus. Sumažinus rykliams pateikiamo jauko kiekius, galima būtų sumažinti ir poveikį natūraliam ryklių elgesiui.

Be to, viliojant ryklius jauku jie vis dažniau atplaukia į žmonių apgyvendintas pakrantes, tokias kaip Pine Knoll Shores – miestelį Šiaurės Karolinoje (JAV), kuris jau svarsto galimybę uždrausti jauko naudojimo praktiką. Šiame miestelyje vien 2015 metų vasarą rykliai sukandžiojo 8 žmones.

Jeigu praktika vilioti ryklius sunkiuoju roku paplis, įrašų įmonės gali atrasti naują patrauklią rinką.

Parengta pagal „Independent“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()