Šokiruojančios Afrikos nuotraukos: dingsta miškai, ežerai, ledynai  (17)

Šokiruojančios iš palydovų darytos Afrikos nuotraukos liudija, kad „juodajame žemyne“ nepraprastai sparčiai nyksta miškai, ledynai ir ežerai, skelbia britų dienraštis „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didėjantys miestai, oro užterštumas, miškų kirtimas ir klimato pokyčiai žaloja šio žemyno gamtą ir aplinką. Dabar ir prieš kelis dešimtmečius padarytos Afrikos nuotraukos paskelbtos 400 puslapių atlase, kuris buvo pristatytas prieš Johanesburge (PAR) prasidėjusį Afrikos valstybių aplinkos ministrų susitikimą. Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis kasmet Afrikoje dėl kirtimo ir gaisrų prarandama daugiau nei 4 mln. hektarų miško – maždaug dvigubai daugiau, nei vidutinis pasaulio miškų nykimo rodiklis. Keturi milijonai hektarų maždaug atitinka Šveicarijos dydį.

Naujausiose palydovinės nuotraukose matyti didžiuliai iškirsto miško plotai Kongo, Malavio, Nigerijos, Ruandos ir kitų valstybių teritorijoje. Jose taip pat užfiksuoti dramatiški klimato kaitos rezultatai – tarp jų baigiantis išdžiūti Čado ežeras ir nykstantys Kilimadžaro sniegynai. Ugandos ir Kongo pasienyje esančių Rwenzori kalnų, kurių aukščiausia viršukalnė yra 5109 m aukščio, ledynai nuo 1987 iki 2003 m. sumažėjo perpus. Sudano Jebel Marra prieškalnėse pabėgėliai iš Darfūro iškirto medžius ir krūmynus.

Atlasas liudija, kad apie 300 mln. žmonių su Sachara besiribojančiose valstybėse susiduria su vandens trūkumu, o vandens poreikis regione iki 2050 m. padidės dar beveik trečdaliu. JT Aplinkos apsaugos programos atstovų teigimu daugelis Afrikos ekologinių problemų susijusios su klimato kaita.

Tačiau atlaso sudarytojai pabrėžia, kad matyti ir viltingų ženklų. Kai kuriose Afrikos vietose žmonių pastangomis miškų yra daugiau, nei prieš 30 metų, pelkynų išplėtimo projektas Mauritanijoje padėjo suvaldyti potvynius, pietryčių Tunise esančiame nacionaliniame parke buvo sustabdytas ganyklų plėtimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(3)
(-1)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: