Medžiai sugeria penktadalį anglies dvideginio emisijų  (0)

Medžiai absorbuoja penktadalį dėl žmogaus veiklos į atmosferą patenkančių anglies dvideginio dujų, nustatė mokslininkai. Šis Lidso universiteto (D. Britanija) mokslininkų tyrimas yra pats svarbiausias iki šiol gautas įrodymas, kad tolimesnis miškų kirtimas mūsų planetoje yra labai pavojingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni tyrimai dėl atogrąžų miškų vaidmens klimato šiltėjimo procese labiausiai rėmėsi Pietų Amerikoje ir Azijoje gautais duomenimis, rašo „The Telegraph“. Tačiau Lidso universiteto mokslininkai, įtraukę ir Afrikos tropinių miškų duomenis, parengė pačią išsamiausią medžių sugeriamo anglies dvideginio kiekio ataskaitą. Jie nustatė, kad atogrąžų miškai kasmet absorbuoja 4,8 mlrd. tonų CO2.

Tyrimo autoriai mano, kad miškai šiuo metu sugeria didelę pramonės ir automobilių išmetamų anglies dvideginio dujų dalį, tačiau jei šių dujų emisijos ir toliau didės, miškai išdžius ar išdegs, taip dar labiau spartindami pasaulinį atšilimą.

Lidso universiteto mokslininkų tyrimą paskelbė žurnalas „Nature“.

„Gamta mums teikia nemokamą subsidiją, - pastebėjo vienas tyrimo autorių, Lidos universiteto dukatas Simonas Lewisas. – Atogrąžų miškai absorbuoja maždaug 18 proc. kasmet dėl mineralinio kuro deginimo susidarančio anglies dvideginio, taip gerokai sulėtindami klimato pokyčius.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)