Indija jau greitai taps daugiausia gyventojų turinčia valstybe: kodėl tai svarbu?  (1)

Indija netrukus iš Kinijos perims daugiausia gyventojų pasaulyje turinčios valstybės titulą. Tai įvyks jau labai greitai – gali būti, kad kol skaitote šį tekstą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija nuo 1950 m., kai buvo pradėti rinkti Jungtinių Tautų duomenys, turi daugiausia gyventojų. Tiek Kinijoje, tiek Indijoje gyvena daugiau nei 1,4 mlrd. žmonių – kartu sudėjus tai sudaro daugiau nei trečdalį viso pasaulio gyventojų, rašo „Fortune“.

Kinijoje balandžio 11 d. gyveno 1,454 mlrd. gyventojų, o Indijoje – 1,417 mlrd.

„Tiksliai nežinome, kada tiksliai Indija pralenks Kiniją. Yra tam tikrų neaiškumų ne tik dėl Indijos, bet ir Kinijos gyventojų skaičiaus“, – sakė Belgijos Liuveno karališkojo universiteto demografas Bruno Schoumakeris.

Vis dėlto, kada tai įvyks?

Matematiniai skaičiavimai, atlikti remiantis įvairiomis apklausomis, taip pat gimimų ir mirčių įrašais, rodo, kad gyventojų skaičiumi Indija aplenks Kiniją maždaug balandžio viduryje. Tačiau demografai įspėja, kad tai reikėtų vertinti su krislu druskos, nes skaičiai yra migloti ir gali būti patikslinti.

„Tai tik apytikris spėjimas“ – sakė Jungtinių Tautų populiacijos skaičiavimų ir prognozių skyriaus Niujorke vadovas Patrickas Gerlandas.

Dar visai neseniai buvo tikimasi, kad Indija taps daugiausiai gyventojų turinčia šalimi tik šio dešimtmečio pabaigoje. Tačiau prognozės pasikeitė dėl sumažėjusio gimstamumo rodiklio Kinijoje.

Kodėl Indija žengia į priekį?

Kinijos visuomenė sensta, o ekonomikos augimas stagnuoja net po to, kai vyriausybė prieš septynerius metus atsisakė vieno vaiko politikos ir vos prieš dvejus metus pareiškė, kad poros gali turėti tris vaikus. Indijoje gyvena daug jaunesnių gyventojų, gimstamumas didesnis, o per pastaruosius tris dešimtmečius sumažėjo kūdikių mirtingumas.

 

Kaip nurodo „Fortune“, Indijoje kasmet gimsta daugiau kūdikių nei bet kurioje kitoje šalyje. Tuo metu Kinija prisijungė prie Europos valstybių, kuriose kasmet miršta daugiau žmonių nei gimsta, sakė Teksaso A&M universiteto sociologijos profesorius emeritas Dudley Postonas jaunesnysis.

Kodėl tai svarbu?

Pirmavimas pagal gyventojų skaičių suteikia ne tik galimybę pasigirti, bet ir turi socialinių bei ekonominių pasekmių. Indijoje tai reiškia daugiau darbo jėgos ir ekonominį augimą. Kinijoje ši tendencija reiškia, kad sumažės darbingo amžiaus suaugusiųjų, galinčių išlaikyti senstančią visuomenę.

 

„Kai šalis pasiekia žemą gimstamumo lygį, dažnai būna sunku atkurti gyventojų skaičiaus augimą, net ir pakeitus vyriausybės politiką“, – sakė Gyventojų informacijos biuro Vašingtone demografinių tyrimų techninis direktorius Toshiko Kaneda.

O Kalifos mokslo ir technologijų universiteto Abu Dabyje profesorius Stuartas Gietel-Bastenas pridūrė, kad psichologiniu požiūriu Kinijai bus sunku, ypač atsižvelgiant į abiejų šalių varžymąsi kitose srityse.

„Tai svarbus momentas žmonijos istorijoje, nes estafetė perduodama Indijai“, – sakė S.G.Bastenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(13)
(-9)

Komentarai (1)