Aliarmas! Rusai masiškai skuodžia iš Krymo. Kas vyksta  ()

Iš Krymo prasidėjo masinė rusų emigracija. Rusijos Federacijos piliečiai apleidžia savo namus ir keikia armiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aliarmas! Rusai masiškai skuodžia iš Krymo.

Nepaisant raminančių okupacinės valdžios pareiškimų, 2023 metų turizmo sezonas Kryme buvo katastrofiškiausias per visą posovietinį laikotarpį, o būsto pardavimai taip pat smarkiai sumažėjo. Negana to, jau vyksta rusų emigracija iš okupuoto pusiasalio, kur jie persikėlė tikėdamiesi „gyvenimo rojuje“, rašo obozrevatel.com.

Kam reikalingas apšaudytas butas?

Rusija masiškai apstatinėja okupuotą pusiasalį, tačiau per metus (nuo 2022 m. liepos iki 2023 m. liepos mėn.) pardavimo sandorių skaičius sumažėjo beveik 40 proc. Rusijos brokerių atstovai jau atvirai sako, kad „tai yra dėl netikrumo, karo veiksmų artumo ir sudėtingos logistikos“.

Ne geresnė situacija ir antrinėje rinkoje.

„Bet kokiu atveju, rusų, kurie būtų pasirengę investuoti į būstą Kryme, praktiškai nėra. Anksčiau jį pirkdavo apsisprendę čia persikelti visam laikui, taip pat vasaros atostogoms, tačiau dabar situacija kardinaliai pasikeitė. Rusai prisipažįsta, kad bijo karo veiksmų pusiasalio teritorijoje ir raketų smūgių. O kam reikalingas apšaudytas butas?“, – kalbėjo Simferopolio gyventojas.

Priverstinis grįžimas

Rusijos žiniasklaida paskelbė informaciją, kad daugelis Krymo gyventojų perka būstus Rusijos Krasnodaro teritorijoje, kur nekilnojamojo turto paklausa per metus išaugo 40-50 %. Tačiau, pasak leidinio pašnekovų okupuotame pusiasalyje, tai dažniausiai ne vietiniai Krymo gyventojai. Visų pirma, bėga rusai, kurie po okupacijos nusprendė Kryme susikurti „gyvenimą rojuje“ – tikėjosi pigių paslaugų ir prekių bei nuostabaus klimato, tačiau plataus masto karas padarė savo korekcijas.

 

Rusija okupuotą pusiasalį pavertė gigantiška karine baze, o dabar daugybė agresoriaus karinių objektų yra teisėtas smūgių taikinys – pastaruoju metu jie vyksta pavydėtinai reguliariai. Tuo pat metu rusai baiminasi „dar didesnio eskalavimo“, kaip jie slapčia vadina Ukrainos siekį atgauti užgrobto pusiasalio kontrolę.

„Krymo išvadavimas rusams yra kaip raudona spalva jaučiui. Tačiau jei anksčiau jie tik juokėsi į veidą, tai dabar tokio posūkio tikrai bijo. Daugelis okupantų, išsiųstų tarnauti į Krymą, persikėlė čia savo šeimas ir įsigijo nuosavą būstą. Dabar prasidėjo beveik masinis šių žmonių išvykimas“, – sakė šaltinis Kryme.

 

Tarp tų, kurie nusprendė persikelti į Rusijos Federaciją, yra ir nedidelė dalis „vietinių“ Krymo gyventojų. Ir tai dažniausiai kolaborantai, kurie bijo atpildo už išdavystę.

Įdomu tai, kad tiek rusai, tiek Ukrainos išdavikai dabar keikia Rusijos armiją, kuri, nepaisant savimi pasitikinčių pareiškimų, nesugebėjo „apsaugoti“.

Blogiausias sezonas

„2023 metų sezonas tikriausiai pats blogiausias Krymo istorijoje, pardavimai sumažėjo 80 proc., palyginti su 2021 m., ir 30-40 proc., palyginti su praėjusiais metais“, – sakė vienas iš „Kandaharo“ įmonių grupės įkūrėjų Borisas Zelinskis.

O okupantas, „Krymo vadovas“ Sergejus Aksionovas tvirtina, kad dabar pusiasalio viešbučių užimtumas siekia apie 40–45 %, o Pietų pakrantėje – beveik visi 80 %. Tačiau vietos gyventojai tai neigia – anot jų, skaičiai gerokai mažesni.

 

„Turizmas yra minimalus. Taip, Jalta, Alušta, Gurzufas vis dar kažkaip užpildyti, bet viešbučiai ir sanatorijos prigrūstos rusų kariškių. Sunku tai pavadinti turistų pasirinkimu“, – dalijosi leidinio pašnekovas.

Gana „niūri“ situacija privatiems savininkams, nuomojantiems būstą poilsiui. Jie pirmieji pajuto rusų atsisakymą vykti į Krymą. Jei viešbučiai ir sanatorijos kainas sumažino 30 proc., kad tik suviliotų poilsiautojus, tai privačiame sektoriuje nuolaidos siekia iki 60 proc.

Kiekvienas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovo Kyrylo Budanovo pareiškimas, kad Krymas tikrai bus išlaisvintas, nervina ne tik okupantus, bet ir „paprastus“ agresorės šalies piliečius. Jie tikrai nenori prarasti savo pinigų (ar net gyvybės).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(147)
(2)
(145)

Komentarai ()