500 kartų greičiau nei Niujorkas! Įvardytas miestas, kuris „skęsta“ greičiausiai pasaulyje  ()

Naujame tyrime mokslininkai tyrė pakrantės miestus ir tai, kaip greitai jie grimzta po vandeniu, taip pat pavyko surasti šio „skendimo“ kaltininką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų pradžioje mokslininkai jau išsiaiškino, kad Niujorkas nenumaldomai skęsta. Mokslininkai naudojo per 5 metus surinktas palydovines nuotraukas ir nustatė, kad miestas kasmet nuskęsta po vandeniu 1-2 milimetrus, rašo „IFLScience“.

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad Niujorke kai kurios miesto zonos skęsta daug greičiau nei kitos. Tuo metu komanda teigė, kad vienas iš veiksnių, prisidedančių prie grimzdimo, yra dangoraižių svoris. Šis tyrimas pasirodė labai nerimą keliantis, tačiau daug pavojingiau atrodo, kad pasaulyje yra miestų, kurie neįtikėtinu greičiu grimzta po vandeniu.

Dabar mokslininkai mano, kad „skęstančius miestus“ veikia keli veiksniai vienu metu: pastatų svoris ir per didelis gruntinio vandens siurbimas. Tyrimo metu mokslininkai išmatavo 99 pasaulio pakrančių miestų nusėdimo greitį. Komanda naudojo palydovinius duomenis, surinktus 2015–2022 m.

Tyrimo rezultatai rodo, kad daugumoje pakrančių miestų, kuriems gresia potvynis, dalis sausumos skęsta greičiau nei kyla jūros lygis. Tokiu būdu mokslininkai padarė išvadą, kad miestai gali būti užtvindyti greičiau, nei anksčiau rodė modeliai.

 

Komanda užfiksavo sparčiausią žemės nuslūgimą Pietų, Pietryčių ir Rytų Azijoje. Tačiau greitas miestų panirimas po vandeniu užfiksuotas ir Šiaurės Amerikoje, Europoje, Afrikoje ir Australijoje. Be to, mokslininkai tvirtina, kad pagrindinis veiksnys, turintis įtakos miestų potvynių greičiui, yra požeminio vandens gavyba.

Remdamiesi tyrimo rezultatais, mokslininkai taip pat išrikiavo miestus, kurie skęsta greičiausiai:

Tiandzinas, Kinijoje – grimzta 5,22 cm per metus;

Semarangas, Indonezija – grimzta 3,96 cm per metus;

Džakarta, Indonezija – grimzta 3,44 cm per metus.

 

Beje, vienintelis JAV miestas, patekęs į dešimtuką, buvo Hiustonas – jis grimzta 1,5 centimetro per metus greičiu.

Tačiau greičiausiai skęstantis miestas pasaulyje išlieka Meksikas Meksikoje. 2021 m. atliktas tyrimas parodė, kad per pastaruosius 70 metų, nuo 1950 m., Meksikas skęsta gana pastoviu greičiu – 50 centimetrų per metus. Be to, miestas nusėda ne dėl gruntinio vandens išsiurbimo. Pagrindinis veiksnys, nulėmęs šį greitą grimzdimą, yra molio turtingos ežero dugno, ant kurio buvo pastatytas Meksikas, sutankinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(5)
(14)

Komentarai ()