Gresia pasaulinė katastrofa. „Konvejeris“, tiekiantis šilumą visame pasaulyje, netrukus žlugs (Video)  (19)

Tyrėjai perspėja, kad pagrindinė Atlanto vandenyno cirkuliacinė srovė artėja prie lūžio taško ir gali greitai subyrėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlanto vandenyno meridianinė cirkuliacija (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) atlieka svarbų vaidmenį pernešant šilumą ir gėlą vandenį per Atlanto vandenyną. Tačiau šiandien mokslininkai randa vis daugiau įrodymų, kad ši sistema artėja prie neišvengiamo žlugimo, rašo „IFLScience“.

AMOC yra „vandenyno konvejeris“, kuriuo šiltas vanduo iš atogrąžų „atgabenamas“ į Šiaurės Atlantą. Kai AMOC artėja prie Šiaurės ašigalio, vanduo atvėsta, nugrimzta ir vėl juda į pietus, užbaigdamas ciklą. Šiltesnio vandens tiekimas į Šiaurės ašigalį prisideda prie šiltesnių oro sąlygų šiaurės vakarų Europoje ir Šiaurės Atlanto vandenyne – iš tikrųjų, jei AMOC žlugtų, šie planetos regionai taps žymiai šaltesni.

Dabar mokslininkai randa vis daugiau įrodymų, kad AMOC žlunga ir artėja prie lūžio taško. Jei jų prielaidos pasitvirtins, tai turės didelį poveikį Žemės klimato sistemai.

Dar labiau baugina tai, kad klimato kaita iš tikrųjų gali nepataisomai sutrikdyti šį ciklą. Ankstesni tyrimai jau parodė, kad AMOC lėtėja ir šiandien juda lėčiausiu greičiu per pastaruosius šimtmečius.

Dauguma mokslininkų modelių taip pat prognozuoja, kad laikui bėgant AMOC ir toliau lėtės stiprėjant klimato krizei. Tačiau kai kurie mokslininkai vis dar diskutuoja, kaip greitai AMOC lėtės. Vienas iš naujausių mokslininkų darbų pasirodė nuviliantis – AMOC gali žlugti po dešimtmečio, o gal ir anksčiau.

 

Naujame tyrime komanda iš Utrechto universiteto Nyderlanduose rado naują būdą aptikti ankstyvus įspėjimus apie artėjančią griūtį. Tyrimo metu mokslininkai panaudojo milžinišką kompiuterinį modelį, rodantį paviršinio gėlo vandens srautą aplink Šiaurės Atlantą per pastaruosius 2200 metų.

Tyrimo autoriai mano, kad būtent gėlo vandens judėjimas pietų Atlante galiausiai galės įspėti tyrėjus apie artėjančią griūtį. Paprasčiau tariant, stebėdami minimalų gėlo vandens kiekį pietų Atlante, jie gali numatyti, kokia tikimybė, kad AMOC žlugs per ateinančius 20 metų.

 

Tada mokslininkai palygino savo rezultatus su tikrais duomenimis ir rado patvirtinimą tam, ką anksčiau prognozavo kiti modeliai: AMOC dabar yra pakeliui į lūžio tašką. Deja, tai yra bloga žinia žmonijai ir apskritai Žemės klimato sistemai, nes būsimas AMOC žlugimas anksčiau atrodė tik teorinis.

Tyrimo autoriai nenurodė laiko, kada šis lūžio taškas gali įvykti, tačiau perspėjo, kad jis „dramatiškai ir visam laikui“ sutrikdys šilumos pasiskirstymą vandenyne ir už jo ribų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(26)
(37)

Komentarai (19)