„Tai ką pamačiau, šokiravo.“ Mokslininkai tiesiog apstulbę. Kas nutiko su Žemės šerdimi  (14)

Tyrėjai nežino, kaip tai gali paveikti pačios planetos paviršių. Akivaizdu, kad dienos trukmė gali sutrumpėti.


Žemės sandara
Žemės sandara
© Kelvinsong, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_poster.svg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad vidinės Žemės šerdies (arba branduolio) sukimasis planetos paviršiaus atžvilgiu lėtėja, rašo „Phys“.

Jau du dešimtmečius mokslininkai stebi mūsų planetos vidinės šerdies „elgesį“. Naujausia analizė patvirtino, kad Žemės vidinės šerdies sukimosi greitis, palyginti su Žemės paviršiumi, pradėjo mažėti.

„Kai pirmą kartą pamačiau seismogramas, liudijančias apie šį pokytį, patyriau šoką. Tačiau kai atlikome dar dvi dešimtis stebėjimų, rodančių tą patį rezultatą, išvada buvo neišvengiama. Vidinė šerdis sulėtėjo pirmą kartą per daugelį dešimtmečių“, – sako Pietų Kalifornijos universiteto Žemės mokslų fakulteto dekanas Johnas Vidale.

[EU+Kuponas+Dovanos] Fantastiškas el. dviratis vos už 749€ - tik pirmiems 5 pirkėjams! Modernaus dizaino, galingas, sukimo momento jutiklis ir apžvalgininkų pagyros („DYU T1“, Video)
1612 4

Ypatinga kaina technologijos.lt skaitytojams

Tik pirmiems 5 pirkėjams

Papildomos dovanos

Greitas ir saugus pristatymas

1 metų garantija

Aukščiausios klasės produktas

Išsamiau

Pirmą kartą per pastaruosius 40 metų vidinė Žemės šerdis juda ne greičiau už jos mantiją, o šiek tiek lėčiau. Palyginti su tuo, kaip ji judėjo ankstesniais dešimtmečiais, vidinė šerdis lėtėja.

Vidinė šerdis yra kieta geležies-nikelio sfera, kurią supa skysto geležies-nikelio išorinė šerdis. Ši vidinė Žemės šerdis yra maždaug Mėnulio dydžio ir yra beveik 5 000 km gylyje. Tirdami šerdį, mokslininkai pasitelkia žemės drebėjimų seismines bangas.

 

Naujame tyrime mokslininkai surinko ir išanalizavo 121 žemės drebėjimo seisminius duomenis, kurie įvyko 1991–2023 m. Pietų Sandvičo salų regione, Pietų Atlante. Jie taip pat panaudojo branduolinių bandymų duomenis, kuriuos praeityje atliko SSRS, JAV ir Prancūzija.

Kaip tokie pokyčiai gali paveikti Žemės paviršių, lieka neaišku. Vidinės šerdies sulėtėjimas gali pakeisti dienos trukmę sekundės dalimis.

Mokslininkų komanda iš Pietų Kalifornijos universiteto ketina tęsti tyrimus, siekdama išsiaiškinti, kodėl šerdis lėtėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (14)