Turite aukštą cholesterolį? Venkite šių maisto papildų ()
Specialistai nuolat primena, kad maisto papildai – ne saldainiai. Vitaminus vartoti reikėtų tik tuomet, jei kraujo tyrimai parodė, kad jie reikalingi, preparatą skyrė gydytojas. Sveikatai palanki mityba, pakankamas fizinis aktyvumas – geriau ir saugiau už bet kokius maisto papildus.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Aukštas mažo tankio lipidų (MTL), taip vadinamo „blogojo“ cholesterolio, kiekis – dažna problema. Jei negydoma, gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Grėsmių sąraše – įvairios širdies ir kraujagyslių ligos, insultas ir diabetas.
Yra tokių maisto papildų, kurių nepatartina vartoti, turint aukštą cholesterolio kiekį:
1. Kalis
Kalis yra svarbus mineralas, kuris padeda palaikyti skysčių pusiausvyrą ląstelėse. Norint sumažinti kraujospūdį, dažnai pataria valgyti maistą, kuriame gausu kalio. Taip yra, nes kalis padeda pašalinti iš organizmo kartu su šlapimu pašalinti natrį. Pastarojo didelis kiekis kraujyje siejamas su aukštu kraujospūdžiu.
Bėda po vieną nevaikšto. Neretai aukštas kraujospūdis ir didelis cholesterolio kiekis – tuo pačiu metu kamuojančios problemos. Reikėtų atminti, kad jei vartojate kraujospūdį mažinančius vaistus, kalio papildai gali būti nesaugūs.
Vaistai gali sumažinti kalio išsiskyrimą su šlapimu, o tai didina hiperkalemijos riziką. Per didelis kalios kiekis kraujyje gali sukelti širdies permušimus, skausmą krūtinės srityje, pykinimą ar vėmimą. Sunkiais atvejais tai gali būti pavojinga gyvybei.
Verčiau pabandykite kalį įsisavinti su maistu. Puikūs jo šaltiniai – vaisiai, daržovės, žuvis, mažo riebumo pieno produktai.
2. Česnakų preparatai
Česnakai turi daug naudos sveikatai. Jie maitina žarnyne esančias gerąsias bakterijas, gali turėti antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių. Manoma, kad česnakuose esantis alicinas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Daugumai žmonių sveika ir saugu valgyti česnakus, tačiau jie gali turėti lengvą antikoaguliacinį poveikį. Todėl, jei vartojate kraują skystinančius vaistus, ar turite kraujavimo sutrikimų, tikriausiai turėtumėte vengti česnako papildų. Kiti galimi šalutiniai poveikiai: blogas kvapas, skrandžio veiklos sutrikimai ir rėmuo.
3. Raudonųjų mielių ryžiai
Raudonųjų mielių ryžiai gaunami fermentuojant ryžius kartu su mielėmis. Gautas produktas – praturtintas monakolinu K. Įrodyta, kad šis komponentas mažina cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje, padeda nuo aukšto kraujospūdžio.
Tačiau reikėtų būti atidiems, nes ne ant visų raudonųjų mielių ryžių maisto papildų pakuočių aiškiai nurodomas monakolino K kiekis sudėtyje.
Vaistų reguliuotojai yra įspėję dėl citrinino, kuris turi žalingą poveikį žmogaus organizmui ir gali pažeisti inkstus. 2021 m. atlikus 37 raudonųjų mielių ryžių produktų analizę, tik viename iš jų citrinino kiekis neviršijo Europos Sąjungos nustatytos normos. Todėl šių maisto papildų nepatariama vartoti žmonėms su inkstų problemomis. Jiems patariama rinktis kitus cholesterolio kiekį mažinančius preparatus.
4. Kitą paskirtį turintys preparatai
Vaistinėse galima rasti ir įvairius maisto papildus, kurių paskirtis – palaikyti sveiką cholesterolio kiekį organizme. Įsidėmėkite, jog šie preparatai yra skirti žmonėms, kurių cholesterolis siekia normos ribas. Tokie maisto papildai nėra skirti žmonėms, turintiems nustatytą padidėjusį cholesterolio kiekį. Dar svarbiau – tai nėra alternatyva vaistams.
Kaip maitintis turint aukštą cholesterolį?
Valgykite maistą, kuriame gausu skaidulų ir mažiau sočiųjų riebalų, galite gauti teigiamų rezultatų. Skaidulos gali kaip kempinė sugerti cholesterolį ir riebalus, taip juos pašalinant iš organizmo. Todėl reikėtų valgyti daugiau daržovių, vaisių, ankštinių augalų, avižų, nesmulkintų grūdų.
Daug skaidulų turintis maistas taip pat suteikia sotumo jausmą, todėl sumažėja rizika persivalgyti. Tai naudinga siekiant sumažinti kūno svorį. Tyrimai parodė, kad svorio metimas gali turėti teigiamą įtaką cholesterolio kiekiui organizme.
Suvartosite mažiau sočiųjų riebalų, jei rečiau valgysite riebią mėsą, keptus patiekalus ir riebius pieno produktus. Pavyzdžiui, vietoj keptos vištienos su odele rinkitės virtą vištienos krūtinėlę.
Raudoną mėsą patariama valgyti ne daugiau nei du kartus per savaitę.
Į savo racioną įtraukite daugiau maisto, kuriame gausu nesočiųjų riebalų. Tai pagerins širdies sveikatą, suteiks naujų skonių, leis pasijausti geriau. Avokadai, įvairūs riešutai ir sėklos bei alyvuogių aliejus yra puikūs nesočiųjų riebalų šaltiniai.
Parengta pagal „Eating Well“ inf.