Sužinojus parmezano sūrio gamybos paslaptis, kai kam praeina noras jį valgyti  ()

„Šiandien sužinojau, kad parmezano sūris gaminamas iš karvių kūdikių skrandžių & norisi tik verkti“, – parašė vienas naudotojas „Twitter“, paskatindamas tai sužinoti ir kitus. „Šiuo metu tiesiog turėsiu tapti visišku veganu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Periodiškai žmonės atranda internete vienokios ar kitokios informacijos apie maistą, kartais sužino ką nors naujo, kartais susiduria su jau žinomais faktais, rašoma iflscience.com. Dabar šį tą sužinosite apie daugelio mėgstamą sūrį parmezaną.

Pasirodo, parmezano gamybai naudojami mažų veršiukų skrandžiai. Vienas žmogus tviteryje parašė: „Po šitokios informacijos man belieka tapti veganu.“

Parmezanas gaminamas iš karvės pieno, metus brandinamas dideliuose vario induose, tuo metu kaitinamas, į pieną dedama išrūgų ir šliužo fermento. Būtent šliužo fermentas iš mažų veršelių skrandžių yra nemalonus ne tik veganams, vegetarams, bet ir daugeliui visavalgių.

„Gyvūninės kilmės šliužo fermentas išgaunamas iš ketvirtojo nenujunkyto veršelio skrandžio (veršelio arba ėriuko), – rašoma „Courtyard Dairy“. – Maži veršeliai minta tik pienu, todėl jų organizme yra didelis kiekis pieną tirštinančio fermento chimozino. Veršeliams augant jų organizme mažėja chimozino ir atsiranda kitokių fermentų (reikalingų virškinti kitus produktus).

Chimozinas padeda atskirti pieno išrūgas nuo tirštosios dalies.

 

„Sūrių gamintojai su šliužo fermentu formuoja kietą sūrį, būtina atrasti tinkamą tekstūrą gaminamam sūriui, – aiškino vienas sūrių gamintojas. – Yra sūrio receptų, kuriems reikia rūgšties ar rūgštį gaminančių bakterijų, kiti sūrių gamintojai naudoja šliužo fermentą, trokšdami išgauti kuo malonesnį sūrių skonį.“

Dalis sūrių gamintojų naudoja augalinės kilmės šliužo fermentą sūrių gamybai, nors didesnė dalis renkasi tradicines sūrių gamybos technologijas. Jei jūs vegetaras, skaitykite sūrių sudėtį etiketėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(5)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: