Pasaulyje tik antras toks atvejis. Beprotiška, ką padarė chirurgai  (2)

Chirurgai antrą kartą žmogui persodino kiaulės širdį, paskelbė Merilendo universiteto Medicinos centras. Teigiama, kad pacientas kvėpuoja savarankiškai, o jo širdis funkcionuoja be jokių pagalbinių prietaisų pagalbos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią novatorišką operaciją rugsėjo 20 d. atliko ta pati transplantologų komanda, kuri 2022 m. žmogui pirmą kartą persodino kiaulės širdį, rašo CNN.

Pranešime spaudai ligoninė nurodė, kad 58 metų recipientas Lawrence'as Faucette'as, „šiuo metu kvėpuoja savarankiškai, o jo širdis gerai funkcionuoja be jokių pagalbinių prietaisų pagalbos“.

L.Faucette'as jau anksčiau sirgo periferinių kraujagyslių liga ir turėjo komplikacijų dėl vidinio kraujavimo, todėl jam negalėjo būti persodinta žmogaus širdis, teigė ligoninė.

„Vienintelė likusi tikra viltis – kiaulės širdis, ksenotransplantacija“, – likus kelioms dienoms iki operacijos vidiniame interviu ligoninei teigė L.Faucette'as.

Skelbiama, kad kiaulė turėjo 10 redaguotų genų, įskaitant tris genus, kurie buvo „nukauti“ arba inaktyvuoti, siekiant pašalinti kiaulės kraujo ląstelėse esantį alfa gal cukrų, kuris gali sukelti sunkią žmogaus imuninės sistemos reakciją, sukeliančią organo atmetimą.

Dar vienas kiaulės genas buvo modifikuotas siekiant kontroliuoti kiaulės širdies augimą, o 6 žmogaus genai buvo įtraukti į kiaulės genomą, kad imuninė sistema juos geriau priimtų.

 

Pasak ligoninės, L.Faucette'as visiškai sutiko su eksperimentiniu gydymu ir buvo informuotas apie riziką.

Manoma, kad gyvūnų organų persodinimas gali išspręsti žmogaus organų trūkumo problemą.

Kiaulės širdis gyvam žmogui pirmą kartą buvo persodinta praėjusių metų sausį. Recipientas su kiaulės širdimi išgyveno du mėnesius ir mirė kovo 8 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (2)