Vyrui nesutikus skiepytis nuo COVID-19, ligoninė atsisakė jam persodinti širdį: kuo remiantis priimtas toks sprendimas?  (14)

Viena JAV ligoninė pateko į žiniasklaidos dėmesį, nes neketina atlikti širdies persodinimo operacijos pacientui, kuris atsisako skiepytis COVID-19 vakcina. Nors šis žingsnis sukėlė tam tikrų diskusijų, ligoninė teigia, kad vadovaujasi klinikinėmis gairėmis, kurios yra pagrįstos mokslu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

31-erių metų dviejų vaikų tėvui D.J.Fergusonui (kuriam netrukus turėtų gimti ir trečiasis), labai reikalinga širdies transplantacija, rašo „IFL Science“. Jo šeima teigia, kad jis buvo „sąrašo priekyje“, tačiau paaiškėjo, kad Brighamo ir moterų ligoninėje Bostone (JAV) jam negalima atlikti operacijos – nes pacientas nėra paskiepytas COVID-19 vakcina, praneša „CBS Boston“.

„Mano sūnus, laikydamasis savo principų atsidūrė ant mirties slenksčio, – sakė vyro tėvas Davidas Fergusonas. – Tai [skiepai] prieštarauja jo pagrindiniams principams, jis tuo netiki“.

Brighamo ir moterų ligoninė išplatino pareiškimą, kuriame paaiškino savo poziciją dėl kandidatų į transplantacijos ligonių skiepijimą COVID-19 vakcina. Organų paklausa yra didelė, o pasiūla ribota, todėl gydytojai turi užtikrinti, kad pirmenybė kandidatams į transplantaciją būtų teikiama atsižvelgiant į tai, kas turi didžiausią tikimybę išgyventi.

Medikų teigimu, jei pacientai nebuvo paskiepyti nuo COVID-19, tai gali pakenkti transplantacijos sėkmei – nes yra daug didesnė tikimybė, kad po operacijos dėl komplikacijų tokie pacientai mirs.

„Atsižvelgdami į tai, kad trūksta organų, darome viską, ką galime, kad pacientas, kuriam persodinamas organas, turėtų kuo daugiau galimybių išgyventi“, – paaiškino ligoninė.

„Mūsų „Mass General Brigham“ sveikatos priežiūros sistema reikalauja, kad kandidatai į transplantuotus organus būtų skiepijami CDC rekomenduojamomis vakcinomis, įskaitant COVID-19 vakciną – ir laikytųsi reikiamo gyvenimo būdo, kad būtų sudarytos geriausios sąlygos sėkmingai operacijai ir optimizuotas paciento išgyvenamumas po transplantacijos, atsižvelgiant į tai, kad jo imuninė sistema yra smarkiai nuslopinta, – rašoma ligoninės pranešime. – Tyrimai parodė, kad transplantacijos recipientams, palyginus su netransplantaciniais pacientais, yra daug didesnė rizika mirti nuo COVID-19“.

 

Ligoninė taip pat nurodo, kad D.J.Fergusonas nebuvo „sąrašo priekyje“ gauti transplantaciją, o taip pat nebuvo išbrauktas iš laukiančiųjų sąrašo – nes jis visų pirma nebūtų buvęs įtrauktas į laukiančiųjų sąrašus, nes nebūtų atitikęs tam tikrų kriterijų, kurių vienu yra gauta COVID-19 vakcina.

„Nėra kandidato, kuris būtų „pirmas sąraše“, nes egzistuoja skirtingi organų skyrimo prioriteto lygiai. Laukiančiųjų sąrašai nuolat kinta ir priklauso nuo daugelio pacientų bei donorų veiksnių“, – pridūrė ligoninė.

Bostono ligoninė nėra vienintelė, JAV vykdanti tokią politiką. Praėjusių metų spalį Kolorado sveikatos priežiūros sistema „UCHealth“ taip pat pareiškė, kad nevykdys organų transplantacijų neskiepytiems pacientams, nurodydama tas pačias priežastis.

 

Kaip ir bet kuri kita didelė operacija, organų transplantacija susijusi su didžiule komplikacijų – ypač infekcijų – rizika. Be to, persodintų organų recipientams taip pat skiriami imunosupresantai, kad sumažėtų organizmo gebėjimas atmesti naujus organus. Tačiau tai taip pat slopina jų platesnio masto imuninę sistemą, paprastai naudojamą kovai su infekcijomis. Transplantuotiems pacientams net nesunkus peršalimo virusas gali kelti rimtą pavojų.

Kaip portalui Lrytas.lt sakė Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė, Lietuvoje nuostatos vykdyti transplantaciją tik pasiskiepijusiems pacientams nėra, bet medikai ragina recipientus pasiskiepyti.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(10)
(-3)

Komentarai (14)