Ištyrė, kas vyksta žmogaus smegenyse, kai žiūrime į meno kūrinius – pokyčiai akivaizdūs  ()

Naujasis meną ir mokslą suvienijęs projektas leidžia plika akimi pamatyti, kaip į sudominusį paveikslą ar kitą meno kūrinį reaguotų mūsų smegenys. „Courtauld“ galerijos Londone lankytojai turi unikalią galimybę išbandyti naują technologiją ir stebėti savo smegenų bangas, realiu laiku reaguojančias į apžiūrimus vieno garsiausių pasaulio menininkų – Vincento Van Gogho – paveikslus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Manau, kad visi nujaučiame, jog, kai žiūrime į kažką gražaus ar intriguojančio, vyksta kažkas labai įdomaus. Sugalvojome parodyti, kaip atrodo mūsų smegenų bangos, kai esame suintriguoti, įtraukti, apimti emocijų. Labai viliuosi, kad tai padrąsins žmones eiti į muziejus, galerijas ir patiems išbandyti. Šį gražų rytą projektas startuoja „Courtauld“ galerijoje, eksponuojančioje daugybę nuostabių impresionistų darbų. Belieka išsiaiškinti, ką apie juos mano jūsų smegenys“, – tikino Meno fondo direktorė Jenny Waldman.

Eksperimente panorę dalyvauti meno gurmanai buvo priversti ant galvos užsidėti elektroencefalografijos įtaisą, kuris menkus smegenų siunčiamos elektrinius signalus realiu laiku verčia į reakcijų vizualizacijas.

„Buvo labai įdomi patirtis. Stengiausi tiesiog savo tempu vaikščioti po galeriją, grožėtis menu, o tuo pat metu galėjau ekrane matyti, ką išdarinėja mano smegenys. Labai įdomu“, – teigė galerijos viešnia Vaish Ferizoli.

Meno fondo inicijuotas projektas atskleidė: nors 95 proc. žmonių ir sutinka, kad lankytis parodose ir kituose meno renginiuose yra labai gerai, net 40 proc. tokiai pramogai ryžtasi net rečiau nei kartą į metus. Mokslininkai jau seniai nustatė, kad matant kažką, kas atrodo gražu ir įdomu, smegenyse išsiskiria gerą savijautą suteikiantis dopaminas.

Be to, tokia veikla įtraukia smegenų sritį, kuri labai svarbi kliniškai gydant depresiją, paaiškina neuromokslininkas iš „Rutgers“ universiteto, mokslų daktaras Ahmadas Beyhas.

 

„Stebėdami mums patinkantį meną – o patirtys vertinant meną gali būti labai skirtingos – aktyvuojame savo smegenų sritį, kuri svarbi kliniškai gydant depresiją. Taip pat su meno patirtimi susiję ir atpildo bei malonumo signalai, savęs suvokimas. Taigi, toje smegenų srityje vyksta labai daug svarbių ir įdomių dalykų. Pasirodo, ji apdoroja ir meną“, – aiškino mokslų daktaras A. Beyhas.

Meno fondas viliasi, kad iliustravęs, kaip teigiamai mūsų smegenis veikia menas, paskatins daugiau žmonių lankytis galerijose ir muziejuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()