Daugiau žalos, nei naudos. Skelbiami 5 produktai, kurie klaidingai laikomi naudingais  (1)

Kai kurie maisto produktai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie sveiką mitybą sklando daug įvairių mitų, kurie neturi nieko bendra su realybe. Gydytoja iš Kalifornijos Midžin Brown, kuri yra populiari „TikTok“, papasakojo apie penkis produktus, kurie klaidingai laikomi sveikais.

Vaisiai ir vaisių sultys

Brown teigimu, vaisiai ir ypač vaisių sultys kelia „aiškų“ pavojų sveikatai dėl „atsparumo insulinui“. Kai kuriose vaisių sultyse cukraus yra tiek pat, kiek ir limonado skardinėje. Be to, sultyse nėra ląstelienos, esančios pačiuose vaisiuose. Tačiau „gamtos saldumynai“, tai yra vaisiai, taip pat nėra visiškai saugus pasirinkimas.

„Šiandien vaisiai, net ir daržovės, visai ne tokie, kokie buvo anksčiau. Dauguma jų buvo maži, skaiduliniai ir ne per saldūs, tačiau šiandieniniai vaisiai yra beprotiški. Jie buvo sukurti taip, kad būtų didesni, saldesni ir mažiau skaiduliniai, turi įtakos cukraus kiekiui kraujyje“, – perspėja gydytoja.

Avižų pienas

Šis produktas gal ir nėra gerai žinomas eiliniam žmogui, tačiau jis labai populiarus tarp veganų kaip natūralaus karvės pieno pakaitalas. Brown pažymi, kad šiame produkte yra daug angliavandenių ir cukraus, jau nekalbant apie avižų piene esančių konservantų, emulsiklių ir tirštiklių kiekį.

Avižiniai dribsniai

Avižiniai dribsniai turi sveikų skaidulų, bet taip pat turi daug angliavandenių. Dr. Brown sakė, kad dėl to jie yra „ginčityni“, ypač diabetikams, kuriems reikia apriboti angliavandenių vartojimą.

 

Nors avižiniai dribsniai yra žemo glikemijos indekso maistas, kai kurios veislės, ypač su pridėtu cukrumi, nėra idealios žmonėms, turintiems kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Nors jie yra puikus skaidulų šaltinis, daktarė Brown rekomenduoja vengti aromatizuotų avižinių dribsnių.

Ryžių trapučiai

Šis mažai kaloringas užkandis patrauklus, tačiau jame mažai skaidulų ir daug angliavandenių.

Jais alkio nenumalšinsi, nebent valgyti su sočiu užtepu, kuris paneigia „dietinę“ duonos kokybę.

Bendruomenės reakcija

Vaizdo įrašas sulaukė daug komentarų, daugelis jų buvo skeptiški arba visiškai priešiški tam, kas buvo sakoma. Žmonės rašė, kad taip mąstant net vanduo gali būti pavojingas, jau nekalbant apie tai, kad tampa nebeaišku, ką galima valgyti nepakenkiant sveikatai.

 

Atsakydama į kritiką komentaruose, daktarė Brown pažymėjo, kad žmonės gali valgyti viską „saikingai“. Ji taip pat pasiūlė kai kuriuos pakaitalus – becukrį migdolų ar kokosų pieną, sveikus vaisius vietoj sulčių, paprastą kokoso jogurtą vietoj avižinių dribsnių arba ryžių trapučius pakeisti salierų lazdelėmis.

„Noriu supažindinti žmones su kai kurių „sveikų“ maisto produktų poveikiu jūsų medžiagų apykaitos sveikatai. Vis tiek galite juos valgyti, bet būkite atsargūs“, – rašė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(12)
(-2)

Komentarai (1)