Vatikanas kritikuoja Nobelio premijos skyrimą žmonių dirbtinio apvaisinimo pradininkui Edwardsui (Video)  (51)

Vatikanas pirmadienį sukritikavo sprendimą skirti Nobelio premiją už pasiekimus medicinoje apvaisinimo in vitro (IVF) pradininkui Robertui Edwardsui, kurio darbas užtikrino tėvystės džiaugsmą milijonams nevaisingų porų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Roberto Edwardso pasirinkimas man atrodo visiškai nederamas“, – Vatikanui medicinos etikos klausimais atstovaujantis Popiežiškosios gyvybės akademijos vadovas Ignacio Carrasco de Paula sakė naujienų agentūrai ANSA.

„Jeigu ne Edwardsas, nebūtų rinkos, kurioje parduodama milijonai kiaušialąsčių..., taip pat pasaulyje nebūtų daugybės gemalų pilnų šaldiklių, – pridūrė dvasininkas. – Geriausiu atveju jie perkeliami į gimdą, tačiau labiausiai tikėtina, kad jie bus apleisti arba sunaikinti. Tai problema, už kurią atsakingas naujasis Nobelio premijos laureatas“.

Šie teiginiai buvo smarkiai sušvelninti I.Carrasco de Paulos interviu tekste, kurį vėliau pirmadienį gavo naujienų agentūra AFP. Šiame tekste cituojama, kad Vatikano atstovas pavadino suprantamu sprendimą skirti premiją R.Edwardsui, taip pat sakė, jog šio mokslininko pasiekimai neturėtų būti nuvertinti. Tekste taip pat pabrėžiama, jog dvasininkas išsakė savo asmeninę nuomonę.

Prasidėjus kasmetiniam Nobelio premijų teikimo sezonui, pirmadienį Nobelio komitetas 85 metų britų fiziologo pasiekimus pavadino „gaire šiuolaikinės medicinos vystymesi“. Pirmasis pasaulyje „vaikas iš mėgintuvėlio“ taip pat pasveikino šį sprendimą.

„Fantastiška žinia. Aš ir mama labai džiaugiamės, kad vienas iš IVF pradininkų sulaukė pelnyto pripažinimo, – sakė Louise Brown. – Labai žavimės Bobu ir džiaugiamės, kad šia proga galime pasiųsti savo asmeninius sveikinimus jam ir jo šeimai“.

Tuo tarpu Vatikanas dirbtinį apvaisinimą laiko amoraliu, nes atliekant šias procedūras sunaikinama daug vystytis pradėjusių gemalų. Galbūt mūsų skaitytojams pasirodys keista, kodėl mums yra įdomi Vatikano pozicija, tačiau ji yra labai svarbi ne tik visame vakarų pasaulyje, bet ir pačioje Lietuvoje, kur katalikų bažnyčios pozicija gana stipriai įtakoja dirbtinio apvaisinimo įstatymų priėmimą. Plačiau apie šią situaciją - Lietuvos ryto televizijos reportaže.

Kadangi tema ganėtinai jautri mokslo progresu besidomintiems skaitytojams, visgi kviečiame išlikti tolerantiškiems ir kiek kitokiai bažnyčios atstovų pozicijai. Svarbu, kad būtų surastas tinkamas kompromisas ir nevaisingumo bėdos nebekamuotų vaikų norinčių porų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (51)