Netikėtas priešnuodis salmonelėms – mokslininkai beda pirštu į pomidorų sultis  ()

Naujausių tyrimų rezultatai rodo, kad pomidorai gali padėti kovoti su bakterinėmis žarnyno infekcijomis, konkrečiai – salmonelėmis, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kornelio mikrobiologo Jeongmino Songo vadovaujama tyrėjų grupė domėjosi salmonelėmis – žarnyno bakterijų genties bakterijomis, kurios įsiskverbia į žarnyną ir dažnai sukelia apsinuodijimą maistu.

Komanda sutelkė dėmesį į vieną salmonelių serotipą – Salmonella enterica Typhi, kuris gali įsiskverbti tik į žmogaus organizmą, sukelti vidurių šiltinę ir iš žarnyno patekti į kraują, išplisti po organizmą.

Vidurių šiltinė tebėra didelė problema daugelyje pasaulio vietų, kur žmonės neturi prieigos prie švaraus vandens, skiepų nuo vidurių šiltinės ir gyvena antisanitarinėmis sąlygomis. Liga dažniausiai plinta per užterštą maistą ir vandenį, o didžiausia rizika – vaikams.

„Pagrindinis mūsų šio tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar pomidorai ir pomidorų sultys gali sunaikinti žarnyno patogenus, įskaitant Salmonella Typhi, ir, jei taip, kas pomidoruose tai lemia“, – aiškino J.Songas.

 

Kai laboratorijoje išaugintos Salmonella Typhi būdavo apliejamos pomidorų sultimis, jos žūdavo per 24 valandas.

Tuomet tyrėjai ištyrė pačius pomidorus ir rado du peptidus (genus, koduojančius mažus baltymus), kurie veikė kaip antimikrobinės medžiagos. Jie ne tik sustabdė salmonelių augimą, bet ir jas sunaikino.

Tyrimai buvo atlikti tik su ląstelėmis ir tai nėra priežastis pradėti gausiai gerti pomidorų sultis, visada svarbiausia sveika ir subalansuota mityba, švara.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: