Norite sumažinti cukraus kiekį kraujyje? Gali padėti šis prieskonis  ()

Cinamonas mediciniais tikslais vartojamas jau beveik 5 tūkst. metų. Romėnai jį naudojo virškinimo ir kvėpavimo takų ligoms gydyti, o senovės egiptiečiai – kvepalams ir maistui gardinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaruoju metu cinamono nauda sveikatai aktyviai tyrinėjama. Nustatyta, kad kvapnus prieskonis gali turėti antioksidacinį, priešuždegiminį, antidiabetinį, antimikrobinį ir net priešvėžinį poveikį.

Naujame tyrime mokslininkai parodė, kad cinamono papildai gali padėti sumažinti gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje žmonėms, turintiems nutukimą ar antsvorį ir prediabetą.

Tyrėjai stebėjo dalyvių gliukozės kiekį kraujyje, naudodami nuolatinės gliukozės stebėsenos prietaisą, pritvirtintą prie viršutinės rankos dalies, kuris kas 15 minučių matuodavo gliukozės kiekį.

Nuolatinė gliukozės stebėsena parodė, kad cinamoną vartojusių dalyvių gliukozės kiekis kraujyje buvo nuolat mažesnis, o gliukozės pikai – mažesni nei tų, kurie vartojo placebą.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“.

„Tyrimo grupė buvo pasirinkta siekiant ištirti cinamono poveikį gliukozės kontrolei asmenų, turinčių prediabetą ir nutukimą, jo rezultatų taikymą platesnei demografinei grupei reikia vertinti atsargiai. Mažas imties dydis riboja išvadų patikimumą ir atspindi didesnių, reprezentatyvesnių tyrimų poreikį“, – sakė šiame tyrime nedalyvavusi registruota dietologė ir „Diabetes Strong“ mitybos konsultantė Kelsey Costa.

Tačiau ji pridūrė, kad tyrimas padeda geriau suprasti cinamono poveikį cukraus kiekiui kraujyje.

4 cinamono gramų galia

Ankstesnių cinamono poveikio gliukozės kiekiui kraujyje tyrimų rezultatai buvo prieštaringi, nors 2023 m. atliktoje metaanalizėje nustatyta, kad cinamono papildai sumažino gliukozės kiekį kraujyje nevalgius.

Šįkart tyrėjai 4 savaičių trukmės tyrimui įdarbino 18 žmonių, turinčių antsvorio ar nutukimą. Dalyvių vidutinis kūno masės indeksas (KMI) – 31,5. Jie taip pat turėjo prediabetą – būklę, kai gliukozės kiekis kraujyje yra nuolat aukštas, galinčią išsivystyti į II tipo diabetą.

Pirmiausia dalyviams buvo taikyta 2 savaičių trukmės mažai polifenolių turinti dieta, kurioje gausu paprastųjų angliavandenių, ir liepta vengti bet kokių maisto produktų, kurių sudėtyje yra cinamono. Tada jie atsitiktine tvarka suskirstė dalyvius į aktyviąją ir placebo grupes.

Kiekvienos grupės dalyviams jie davė po 16 vienodai atrodančių kapsulių per dieną: 8 kapsules reikėjo išgerti per pusryčius ir kitas 8 – per vakarienę. Aktyviosios grupės kapsulėse iš viso buvo 4 g cinamono, o kiekvienoje placebo kapsulėje buvo tik maltodekstrino.

 

Tyrėjai liepė dalyviams toliau laikytis dietos ir 4 savaites gerti kapsules, kaip nurodyta.

Tuomet atėjo 2 savaičių laikotarpis, kai dalyviai negėrė jokių kapsulių, o po to tiriamųjų grupės buvo sukeistos vietomis.

Nei dalyviai, nei tyrėjai nežinojo, kas vartojo cinamoną, o kas – placebą.

Tiek K.Costa, tiek tyrime nedalyvavusi funkcinės medicinos gydytoja Menka Gupta, išreiškė susirūpinimą dėl maltodekstrino naudojimo placebui.

„Įrodyta, kad maltodekstrinas dėl didelio glikeminio indekso didina gliukozės kiekį kraujyje. Tai galėjo išryškinti skirtumą tarp cinamono ir placebo grupių“, – sakė M.Gupta.

„Maltodekstrinas gali sukelti glikeminę reakciją dėl greito jo pavertimo gliukoze organizme, o tai galėjo iškreipti tyrimo rezultatus“, – pažymėjo K.Costa.

„Siekiant užtikrinti rezultatų pagrįstumą ir patikimumą, būsimiems tyrimams būtų naudinga pasirinkti neglikemizuojantį placebą arba atsižvelgti į galimą maltodekstrino poveikį tyrimo analizei ir aptarimui“, – pridūrė ji.

Kodėl cinamonas gali būti naudingas?

„Žymus gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimas vartojant 4 g cinamono per parą gali būti susijęs su gausiu polifenolių kiekiu ir įvairiais biologiškai aktyviais junginiais, įskaitant cinamaldehidą, proantocianidinus, katechinus, kumariną, transcinamo rūgštį ir įvairius flavonoidus.

 

Šie natūralūs junginiai didina insulino gebėjimą užmegzti ryšį su ląstelėmis ir skatina jas veiksmingiau įsisavinti gliukozę. Jie taip pat mažina kenksmingą uždegimą ir padeda kepenims kaupti gliukozės perteklių glikogeno pavidalu būsimiems energijos poreikiams“, – sakė K.Costa.

Tyrėjai taip pat teigia, kad cinamono poveikis žarnyno mikrobiomui – naudingų bakterijų augimo skatinimas, o kitų – slopinimas – gali turėti įtakos gliukozės kiekiui kraujyje.

„Cinamonas galėtų pagerinti žarnyno sveikatą: naudingos bakterijos, tokios kaip Lactobacillus ir Bifidobacterium, gali pagerinti žarnyno barjero funkciją, sumažinti sisteminį uždegimą. Mažesnis uždegimas siejamas su geresniu jautrumu insulinui“, – aiškino M.Gupta.

„Naudingosios bakterijos fermentuoja maistines skaidulas ir gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, tokias kaip butiratas, acetatas ir propionatas, kurios gali pagerinti gliukozės apykaitą didindamos jautrumą insulinui ir reguliuodamos energijos sąnaudas bei kaupimą“, – pridūrė ji.

Kitos priemonės, kurios saugo nuo diabeto

 

Pasak specialistų, cinamonas gali būti naudingas valdant prediabetą.

„Cinamono įtraukimas į mitybą gali pristabdyti gliukozės kiekio kraujyje didėjimą ir gali būti naudinga subalansuotos mitybos dalis žmonėms, sergantiems prediabetu“, – sakė M.Gupta.

„Tačiau, – perspėjo ji, – cinamone yra kumarino, kurio didelis kiekis gali būti žalingas.“

K. Costa patarė kitas įrodymais pagrįstas priemones, padedančias kontroliuoti prediabetą: „Dieta, kurioje gausu sveikatai palankaus augalinio maisto, protarpinis badavimas, intuityvus ir sąmoningas valgymas gali pagerinti mitybą ir bendrą medžiagų apykaitos balansą.“

„Įrodyta, kad svorio mažinimas derinant sveiką, sumažinto kaloringumo mitybą su reguliariais fiziniais pratimais yra dvigubai veiksmingesnis nei svorio mažinimas vien tik laikantis dietos, siekiant pakeisti prediabetines būsenas. Be to, labai svarbu mažinti pilvo riebalų kiekį, nes jie yra glaudžiai susiję su atsparumu insulinui“, – pridūrė K.Costa.

Specialistai pabrėžė, kad prieš pradėdami vartoti maisto papildus ar keisti gyvenimo būdą visada turėtumėte pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: