Mutavęs gripo virusas grasina tapti pasauline pandemija  (2)

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gripas kelia didžiausią grėsmę visuomenės sveikatai, nes šiuo metu plintantis paukščių gripas kelia pavojų virsti mirtina pandemija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas atskleidžia, kad 57 proc. pirmaujančių medicinos mokslininkų mano, jog naująją pandemiją sukels gripo viruso atmaina, šeštadienį rašė „The Guardian“.

Supratimas, kad didžiausia pandemijos grėsmė slypi gripe, grindžiamas ilgalaikiais tyrimais, kurie rodo, kaip gripo virusas nuolat vystosi ir mutuoja, sakė tyrime dalyvavęs Kelno universiteto profesorius Jonas Salmantonas-García.

„Gripas pasirodo kiekvieną žiemą. Net ir šiuos protrūkius galima apibūdinti kaip mažas pandemijas. Dabar jos daugiau ar mažiau kontroliuojamos, nes jas sukeliančios skirtingos padermės nėra pakankamai užkrečiamos, tačiau taip gali būti ne visada“, – pasakojo profesorius.

Palikus gripą nuošalyje, pasak mokslininkų, pasaulio gyventojams grėsmę gali kelti ir X virusas, t. y. dar nežinomas virusas, kuris atsiranda staiga, kaip COVID-19.

Kai kurie tyrime dalyvavę medikai ir toliau mano, kad SARS viruso plitimas yra pavojingas. Manoma, kad mirtinai pavojingas Ebolos ar Zikos virusas negali tapti pandemija.

„Daugumos pasaulio mokslininkų akimis, gripas išliko pirmoje vietoje pagal pandemijos potencialą“, – „The Guardian“ patvirtino J.Salmantonas-García.

Artėja prie žmonių

Praėjusią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija išreiškė susirūpinimą dėl spartaus H5N1 gripo viruso, dėl kurio pasaulyje užfiksuota milijonai paukščių gripo atvejų, plitimo.

 

Pavyzdžiui, per 2020 m. paukščių gripo protrūkį žuvo dešimtys milijonų naminių ir miško paukščių. Dabar pastebėta, kad mutavęs paukščių gripo virusas buvo perduotas ir kai kurioms žinduolių rūšims, todėl infekcija priartėjo prie žmonių.

Kuo daugiau, pavyzdžiui, naminių gyvūnų užsikrečia paukščių gripu, tuo pavojingesnė viruso atmaina gali išsivystyti žmonėms, „The Guardian“ aiškino Jungtinės Karalystės mokslininkas Danielis Goldhillas Hatfieldas. Šį kartą paukščių gripu užsikrėtę galvijai mokslininkams buvo didelė staigmena.

 

Šiuo metu nėra jokių požymių, kad H5N1 gripo virusas plinta žmonėms ar tarp žmonių. Tačiau gripo viruso gebėjimas mutuoti kelia susirūpinimą.

Kartu medikai atkreipia dėmesį, kad nuo daugelio gripo atmainų yra sukurtos vakcinos. Tačiau pandemijos atveju ir toliau būtų sudėtinga greitai ir dideliu mastu gaminti vakcinas ir užtikrinti jų logistiką.

Daugelis žmonių po koronaviruso pandemijos pamiršo pagrindines higienos taisykles, tokias kaip rankų plovimas ir veido kaukės dėvėjimas, kad apsaugotų kitus, kai jie suserga, deja, tai gali duoti atvirkštinį efektą, apibendrino problemą „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(8)
(-3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: