Paulius Garbaravičius. Naujųjų laikų staigmena – E621

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Otto 2010-12-12 08:48
Įsivaizduoti galima bet ką, prigalvoti visokiausių grėsmių, bet tai bus tik nepasitikėjimas,.. baimė. Tiesiog, jie dar nėra pakankamai gerai ištirti, kad būtu galima tvirtai paneigti visas panašias prielaidas. Teoriškai- pavojus įmanomas, nes nėra iš anksto žinoma, kaip, tarkim, nauja baltymų molekulė, ar jos skilimo produktai, elgsis mūsų organizme. Tam ir atliekami įvairūs tyrimai, bandymai su gyvūnais. Daleiskim, genetiškai modifikuojame grybą, pvz., baravyką. Pirmas klausimas bus, ar jis nenuodingas? Į tai atsakoma gana greitai; sušėrei laboratoriniams gyvūnams ir stebi, nugaišo, ar ne. Tačiau ne mažiau svarbu, ar jis neturi uždelsto poveikio, o tokiems tyrimams jau reikia nemažai laiko.
Donatas1 2010-12-12 11:31
Tai reikia skaityti kas parašyta ant pokelių, nes geriau vartoti mažiau, bet kokybiškesnį sveikesnį maistą, nei daug ir nesveikai.O tokių produktų kaip čipsai, kokola, pirktinės picos, prieskokniai ir t.t išviso reikia vengti. Galima, net ir iš visai mažų pajamų valgyti daugmaš sveikai .
Talkatif 2010-12-12 11:57
Kokią tu ten populiaciją turi? :D Tai tegul kinai su indais ir ėda karvių išmatas pasūdytas stiprikliais. Jiem tai net ir kultūriškai priimtina. O mes čia Lietuvoj neužsiveisėm kaip skėriai ir maisto mums nei kaip neturėtų trūkti.
Talkatif 2010-12-12 12:21
Siūlyčiau pasidomėti, kad ir Australijos istorija, kai svetimos atvežtinės gyvybės rūšys sukėlė ekologines katastrofas ir kiek pajėgų buvo išleista su tuo bandant tvarkytis. Jei koks GMO kūrėjų kūrinys nutrūks nuo grandinės ir pradės siautėt griaudamas ekosistemas, tai visą tai reikės srėbti, tau, man, jam, o ne korporacijai norėjusiai iš to užkalti keletą milijardų. Žinoma gamta vistiek viską prisitaikys ir susireguliuos, bet tai truks kad ir tūkstantmečiais. Mes tiek negyvenam ir nesulauksim.
Talkatif 2010-12-12 12:34
Kopijuotas nuo Rusijos TV produktas. Skiriasi nuo rusų tuo, kad rusai daug įtikinamiau tokias laidas paruošia. O G viską pateikt bando per kuo garsesnį rėkimą. Manau ji pati jau senai suprato, kad mūsų auditorijai didžiausią įtaką daro kuo didesnis baubimas, ir puikiai tai įvaldė. Spėju pati ji žvengia iš visų dundukų, kurie meldžiasi jos laidoms. Jos toks stilius visada buvo. Parenka opią temą (opiausia žmonėms visada buvo ir bus sveikata bei grėsmė jai, saugumas, pinigai), daug rėkia ir šokiruoja. Štai tau ir aukštų reitingų formulė šiandien.
Arns 2010-12-12 13:14
greičiau jos šefas Krivitskas numeta temą kurią reikia apgraušti, o jau po to jis pats ims kurti "dokumentiką". Apie pedofilus iš jo laidų jau gal poros savaičių trukmės filmą galima kurti...
Monteiro 2010-12-12 13:39
Beveik viskas čia yra bobučių pasakos. Apskritai daugelyje sričių yra viskas kas kenkia kas nuodinga cigaretės, kremai, maistas, GMO, prieskoniai, papildai, mobilieji telefonai ir t.t. Bet žmonės kaip gyveno taip ir gyvena. O jei pradės mirti tokių šalių gyventojai kaip JAV arba Kinija tai tik nuo to žmonijai bus tik geriau.
Simplicity 2010-12-12 14:07
Lietuviškom komercinėm televizijom aš išvis nusivylęs- visur ŠOU, ekskliuzyvas, Kedžio ir nuodų isterija. Visai nepritariu nuomonei, kad produktas be E būtų gerokai brangesnis. Be E (ar su minimaliu jų kiekiu) galiu nusipirkt bet kurioj parduotuvėj ir tas maistas nebus brangesnis už atvežtinį lietuvišką. Jau seniai perėjau nuo lietuviškų dešrų prie vokiškų, perkam tik Dubline keptą "lietuvišką" duoną, grikius ir grietinę Na, dar kartais silkutės. O daugiau kaip ir neapsimoka, nes lietuviška (ar lenkiška) atvežtinė produkcija yra gerokai brangesnę už vietinę, bei prifarširuota velniai žino ko. Kad tai neskambėtų kaip tušti žodžiai, tuoj įmesiu kokio nors produkto etiketę su sudėtim. Gal kam bus įdomu paanalizuot sudėtį. http://img148.yfrog.com/gal.php?g=saldainiai.jpg
Mauras 2010-12-12 14:26
Visom civilizuotom tautoms maziau valgyti tik i nauda,manau paaishkinimo reikia tik protishkai neigaliems...
enternald 2010-12-12 14:59
Paskaityk ką aš rašiau. Aš rašiau, kad GMO ekosistemoje gali sukelti bėdų. Aš tau pritariu. Australija kaip pavyzdys. GMo tai tikrai negerai, bet nepritariu, kad kažkaip stebuklingai jo DNR pakistų ir tu taptum mutantu ar t.t. O dėl baisiųjų koorporacijų - tu manai kad ekologiška produkcija pagerins situaciją, klysti, JAV ekologiškos produkcijos pavyzdžiai rodo, kad kartais be reikalo ekologiška vadinama gamyba (su naturaliais pesticidais ir kitom nesąmonėm) finansiškai reikalauja didelių koorporacijų įsikišimo, nes dėl mažo derliaus per ploto vienetą. Be to manai didesnės transportavimo ir rinkimo metu išskiriami CO2 ir kitų kuro degimo produktų kiekiai labai ekologiški, tai ką aš žinau.
Otto 2010-12-12 15:21
Tas atsargumas tikrai ne paranoja, nes neseniai jau turėjome skaudžią pamoką su tokiais stebuklingais pakitimais. Kempinligė buvo rimtas įspėjimas. http://lt.wikipedia.org/wiki/Prionas Niekas negali žinoti, kas dar gali nutikti, todėl viskam reikalingi išsamūs tyrimai.
Talkatif 2010-12-12 15:56
Matyt, nematyt, bet derlium nesiskundžiu :D Geriau patsai ne tik pasiskaityk, bet ir išbandyk permakultūrą. Žemdirbystė labiausiai mėgsta praktiką. Teorijos gali kiek nori mokintis, bet paėmus žemę į rankas, visi mokslai vėl iš naujo. Ten kur "tradicinė" žemdirbystė prasisuko, liko dykumos iš derlingiausių žemių. Nors iki tol ten tos žemės tūkstantmečiais ne tik derlingos buvo, bet kasmet derlingesnės. Faktas? Faktas.
Shinigami 2010-12-12 17:09
Ekologišką? Ar maistas ant kurio užrašyta ekologiška iš ties yra ekologiškas? Neseniai teko girdėti, kad ant čipsu buvo užrašas ekologiškas ir nebuvo jokių E, bet kažkas sugalvojo juos patikrinti ir rado skonio stipriklių. Dėl to gamintojai teko susigražinti visus čipsus. Tai ar ekologiškas maistas ant kurio nėra E? Mano pažįstamas buvo užsienyje (kokioje šalyje neprisimenų) ten vežė pro ekologiškus šiltnamius ir gyrė kokie jie ekologiški. Jei plėvelė praplyšta ji iš kart yra sutvarkoma, kad teršalai iš aplinkos nepatektu į šiltnami. Bet jis pastebėjo, kad visi šiltnamio langai yra atidaryti ir visi į greitkelio pusę kur pastoviai važinėja mašinos. Štai tau ir puikus "ekologiško" ūkio pavyzdys P.S. Žmonės visada tiki tuo kuo nori tikėti nors tai ir ne tiesa, bet niekada netiki tuo kuo nenori tikėti nors tai ir tiesa.
Mistė 2010-12-12 18:50
Dabar supratau, kodėl niekad nejaučiu sotumo jausmo ir atrodo, kad galėčiau bet kiek valgyt. Bet gan dažnai būna ir toks variantas, kad net ir alkio nelabai jaučiu. Nors šiaip lygtai nevalgau daug to E621. Paprastai jis būna mėsos produktuose. Tai jei jau perku mėsą, apsižiūriu, kad nebūtų. Kažkada taip žiūrėjau visas etiketes, tiesiog skanuodama ir ieškodama E. Ir vieną radau be E, todėl teko perskaityti, ir paaiškėjo, kad ten pilnais pavadinimais rašė Ech... Tik va įdomu, nuo kokio kiekio čia turėtų rega sutrikti ir pan? Ir koks kiekis būna maiste... Gal tas peles šėrė vien natrio glutamatu, tada manau ne tik tas sutriktų.
rwc 2010-12-12 20:21
užsimanau - tai dažniausiai būtent greito maisto (E621 hamburgeriai - pats tas). O pelytės, vargšelės, vaikystėj knygučių neskaitė, tai ir minta bet kuo ir bet kokiais kiekiais kol apserga Ir didžiausia bėda. Pradinukai taip pat nesirūpina maisto kokybe. Po truputį bando uždrausti menkaverčius užkandžius mokyklose - tai gerai. Tačiau bijau, kad vieną piliečių kartą jau sugadinome. Ir dar bijau, kad jie taip pat nemokės saugoti savo atžalų.
enternald 2010-12-12 22:28
Aš irgi derlium nesiskundžiu. Patikėk man ir teko žemę knisti ir mėšlą ant jos krauti . Koks ten faktas. Tradicinė žemdirbystė nė velnio nedaro žemės derlingesnės, ją palieka tokios pačios būklės. Europoje trešimai prasidėjo su švietimo laikotarpiu, bet kažkaip derlingumas augo, nors tai ne tradicinė žemdirbystė .Tradicinė žemdirbystė Afrikos šalyse ir auganti populiacija yra dykumėjimo priežastis. Kirtiminė žemdirbystė, apie ją turbūt taip pat girdėjai. Ne visados tavo faktai galioja. Nors tam tikruose vietovėse tinka. Ten kur pasiliko tradicinė žemdirbystė ir nesikeitė net augant populiacijai ten kilo didžiausios problemos su badu. Faktas? Faktas.
kionig 2010-12-12 22:42
Tėvai dirba, vaikai džiaugiasi gyvenimu, anūkai - elgetauja // Japonų patarlė O siaip tai zinome, kad beda po viena nevaiksto, t.y glutamatas be konservantu ir kitu dazikliu bei saldikliu nieko labai daug negelbeja. Tai dar didesnis klausimas, kaip veikia visi likusieji konservantai virskinimo sistema. O del natrio glutamato, tai man atrodo neimanoma tiek jo privalgyti, kiek gauname jo per maista, kad cia tuoj pat imtume ir apaktume.
rwc 2010-12-12 23:32
nofuture 2010-12-13 02:29
Kaip jau spėjo paminėti rwc, mononatrio glutomatas pats savaime tikriausiai nėra kenskimgas. Problema tame, kad jis antrarūšį ir dar blogesnį maistą užmaskuoja kaip gerą. Valgant visokias gražiai užmaskuos atliekas nėra ko tikėtis geros sveikatos. Žodžiu rinkitės geresnius kasnelius ir gaminkitės namie. O jei kaip kokie varguoliai valgysite dešras, viduriuosit kaip koks Kupiškis. P.S. Esu garantuotas, kad E621 ir visi likę E yra rozenkreiceriu, tamplierių ir masonų išmislas tam, kad užvaldytų pasaulį. Einu slėptis nuo jų visa reginčios akies į rūsį. Amen.
Tadas 2010-12-13 09:05
Oj kokia diskusija užvirė Šaunu! Pasakysiu trumpai: man NEREIKIA skonio stipriklių! Kam valgyt "mėšlą", kurio skonis GERAS? (ret. kl.). Jei kažkas pasakė kad tai SAUGU, NEREIŠKIA jog taip ir yra. VISUR reikia naudoti SAVO smegenis. eik tu sau, nu gi rimtai...