Suteikia vilčių. Rastas netikėtas ryšys tarp mentolio ir Alzheimerio ligos  ()

Neseniai atliktame tyrime pranešta, jog pelių, sergančių Alzheimerio liga, pažintiniai gebėjimai pagerėja įkvėpus mentolio. Atrodo, kad šis cheminis junginys gali sustabdyti kai kuriuos smegenų pažeidimus, kurie paprastai siejami su šia liga. Tyrėjai pastebėjo interleukino-1-beta (IL-1β) baltymo sumažėjimą, kuris padeda reguliuoti organizmo uždegiminį atsaką. Nors šis atsakas gali suteikti natūralią apsaugą, jis gali tapti žalingas, jei nėra tinkamai kontroliuojamas.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© simisi1 (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/candies-measure-menthol-leaves-box-2549410/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą atlikusi komanda, kuri savo rezultatus paskelbė 2023 m. balandį, teigia, kad tam tikri kvapai gali būti panaudojami Alzheimerio ligos terapijoje. Jei galėsime išsiaiškinti, kurie kvapai sukelia tam tikras smegenų ir imuninės sistemos reakcijas, galėsime juos panaudoti sveikatai gerinti.

„Mes sutelkėme dėmesį į uoslės sistemos vaidmenį imuninėje ir centrinėje nervų sistemose bei patvirtinome, jog mentolis yra imunostimuliuojantis kvapas modeliniuose gyvūnuose“, – teigia imunologas Juan José Lasarte iš Taikomosios medicinos tyrimų centro (CIMA) Ispanijoje.

Stebėtina, kad trumpalaikės šios medžiagos inhaliacijos per šešis mėnesius neleido silpnėti Alzheimerio liga sergančių pelių pažinimo gebėjimams ir, kas įdomiausia, pagerino sveikų jaunų pelių pažinimo gebėjimus. Tyrėjų komanda pastebėjusi, jog mentolio inhaliacija stiprina pelių imuninį atsaką, parodė, jog tai taip pat gali pagerinti gyvūnų kognityvinius gebėjimus, kaip buvo nustatyta atliekant praktinius testus laboratorijoje.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, kavos aparatai, belaidžiai siurbliai, išmanūs multimetrai, 3D spausdintuvai ir kt. (Video)
3444 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ILIFE H70 Plus“ - belaidis dulkių siurblys

2) „Artillery Sidewinder X3 Pro“ - ypatingai geros kainos 2024-ų metų 3D spausdintuvas

3) „Drillpro“ - 18V 520Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

4) „BLITZHOME BH-CM1503“ - aukščiausios kokybės kavos aparatas

5) „ANENG 683“ - išmanusis multimetras

6) „FunWater“ - pripučia SUP irklentė

Išsamiau

Alzheimerio liga sergančioms pelėms užteko šešių mėnesių trukmės mentolio kurso, kad jų pažintiniai gebėjimai ir atminties galimybės neblogėtų. Be to, pasirodo, mentolis pastūmėjo IL-1β baltymą atgal į saugų lygį smegenyse. Kai tyrėjai dirbtinai sumažino T reguliuojančiųjų (Treg) ląstelių, kurios, padeda kontroliuoti imuninę sistemą, skaičių, buvo pastebėtas toks pat poveikis, o tai rodo, kad ateityje būtų galima taikyti tokį patį gydymo būdą.

 

Mokslininkai jau nustatė daugybę sąsajų tarp kvapų ir mūsų imuninės bei nervų sistemų. Šiuos ryšius sunku iki galo suprasti, tačiau žinome, kad mūsų uoslės sistema gali stipriai paveikti smegenis. Tam tikri kvapai gali sukelti tam tikras reakcijas smegenyse, kurios sukelia chemines reakcijas, turinčias įtakos atminčiai, emocijoms ir kt.

Iš tiesų su centrine nervų sistema susijusios ligos, pavyzdžiui, Alzheimerio, Parkinsono ir šizofrenija, dažnai būna susijusios su uoslės praradimu. Šie nauji tyrimai suteikia vilčių, tačiau reikia dar daug tyrimų su žmonėmis ir pelėmis.

Šaltiniai:

  1. Unexpected Connection Between Menthol And Alzheimer's Discovered in Mice : ScienceAlert
  2. Casares, N., Alfaro, M., Cuadrado-Tejedor, M., Lasarte-Cia, A., Navarro, F., Vivas, I., Espelosin, M., Cartas-Cejudo, P., Fernández-Irigoyen, J., Santamaría, E., García-Osta, A., Lasarte, J. J. (2023). Improvement of cognitive function in wild-type and Alzheimer´s disease mouse models by the immunomodulatory properties of menthol inhalation or by depletion of T regulatory cells. Frontiers in Immunology. https://doi.org/10.3389/fimmu.2023.1130044

 

Autorė Paulina Bartkutė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Paulina Bartkutė
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: