Nauja hipotezė: aplinkos veiksniai daro įtaką Parkinsono ligos atsiradimui  ()

Parkinsono liga (PL) yra progresuojanti neurodegeneracinė liga, tačiau tikslios priežastys vis dar neaiškios.



© PicsbyAnnyk (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/parkinsons-disease-shiver-muscles-6855683/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

PL apima motorinius simptomus (drebulys, nevalingi judesiai bei pusiausvyros sutrikimas) ir nemotorinius simptomus (pažinimo funkcijų sutrikimas, psichikos ir miego sutrikimai bei demencija). Naujausiose teorijose apie ligos priežastis teigiama, kad liga atsiranda dėl procesų, kurie prasideda arba smegenų uoslės sistemoje (pirmiausia smegenyse), arba organizmo žarnyne (pirmiausia organizme). Šiuo metu siūloma nauja teorija, jog aplinkos toksinių medžiagų poveikis gali sukelti arba kūno, arba smegenų PL, tačiau šią teoriją vis dar reikia patikrinti.

„Tiek pagal smegenų, tiek pagal kūno scenarijų patologija atsiranda kūno struktūrose, glaudžiai susijusiose su išoriniu pasauliu“, – sako Ročesterio universiteto Medicinos centro (JAV) neurologijos profesorius ir vienas iš straipsnio autorių Ray Dorsey.

[Mažiausia kaina istorijoje!] Iš Vokietijos tik 101€! Puikios mobilios energijos stotelės tarnaus bent 10 metų („DLNRG PD320“)
4495 3

Mažiausia kaina istorijoje!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Mokslininkai mano, kad Parkinsono liga yra sisteminė liga ir kad ji prasideda nosyje ir žarnyne bei yra susijusi su aplinkos veiksniais, ypač toksinėmis medžiagomis.

PL sergančių žmonių smegenyse neteisingai sulankstytas baltymas alfa-sinukleinas kaupiasi Lewy kūneliuose (angl. lewy bodies). Dėl šių kūnelių palaipsniui sutrinka daugelio tipų nervinių ląstelių, įskaitant ir dopaminą gaminančias smegenų sritis, kontroliuojančias motorines funkcijas, veikla ir jos žūsta.

Dorsey ir jo kolegos teigia, kad pramoninės cheminės medžiagos trichloretilenas (TCE) ir perchloretilenas (PCE), herbicidas parakvatas ir oro tarša gali būti bendros toksiško alfa-sinukleino susidarymo priežastys. Skirtingi toksinių medžiagų patekimo į organizmą keliai lemia skirtingas ligos formas. Toksiškoms medžiagoms patekus į žmogaus organizmą per kvėpavimo takus, alfa-sinukleinas daugiausia plinta į vieną smegenų pusę, o, jei cheminės medžiagos yra nuryjamos - alfa-sinukleinas gali plisti į abi galvos ir nugaros smegenų puses. Dorsey atkreipia dėmesį, jog toksinės medžiagos gausiai paplitusios aplinkoje, bet ne visi suserga Parkinsono liga. Poveikio laikas, dozė ir trukmė bei sąveika su genetiniais ir kitais aplinkos veiksniais tikriausiai yra svarbiausi veiksniai, lemiantys, kas galiausiai susirgs Parkinsono liga.

 

 

Šaltiniai:

  1. https://cosmosmagazine.com/health/body-and-mind/new-hypothesis-implicates-environmental-chemicals-in-parkinsons-cause/
  2. Dorsey, E. R., Bloem, B. R. (2024). Parkinson’s Disease Is Predominantly an Environmental Disease. Journal of Parkinson’s Disease, 1–15. https://doi.org/10.3233/jpd-230357

Autorė Paulina Bartkutė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Paulina Bartkutė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: