Tyrėjai mano atradę, kas sutvarko miegą: naudinga visomis prasmėmis  ()

Medikai kartoja, kad žmogui svarbu gerai išsimiegoti. Paprasta pasakyti, o ar lengva padaryti? JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja suaugusiesiems nuo 18 iki 60 metų amžiaus miegoti bent 7 valandas, tačiau apie 30 proc. žmonių naktį ilsisi trumpiau.



© WOKANDAPIX (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/feet-sleeping-sleep-bed-bedroom-2308646/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: norėdami kokybiškiau išsimiegoti, valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Mokslininkai pastebėjo, kad mažesnis vaisių ir daržovių suvartojimas susijęs su nepakankamu arba pernelyg ilgu miegu – abu variantai žalingi sveikatai.

Suomijos Helsinkio universiteto, Nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto ir Turku taikomųjų mokslų universiteto mokslininkai neseniai ištyrė, kaip bendra miego trukmė gali paveikti mitybos pasirinkimą.

Nustatyta, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo apie 460 g vaisių ir daržovių, miega kokybiškiau.

Žurnale „Frontiers in Nutrition“ paskelbtame tyrime pastebėta, kad mažesnis vaisių ir daržovių suvartojimas susijęs su nepakankamu arba pernelyg ilgu miegu – abu variantai žalingi sveikatai.

5 porcijos vaisių ir daržovių

Kai žmonės miega, organizme vyksta ląstelių „remontas“, hormonų reguliacija, taip pat išsaugomi nauji prisiminimai. Tačiau natūralius procesus sutrikdyti gali nepakankamas miegas.

[EU+Kuponai] „June Mega Sale“! Įspūdingi prizai ir pasiūlymai: energijos stotelės, el. paspirtukai, siurbliai ir kt. (Video)
2812 2

„June Mega Sale“ išpardavimas!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „FOSSiBOT F1200“ - mobili energijos stotelė, 1200W, 1024Wh, LiFePO4

2) „Narwal Freo X Plus“ - 7800Pa, plovimas, unikalus šepetys, atliekų suspaudimas, APP

3) „JIGOO C500“ - puikios kainos belaidžiai dulkių siurbliai

4) „BOGIST M1 Elite“ - 350W, 36V 10Ah el. paspirtukas

Išsamiau

„Miego metu organizmas dirba, kad palaikytų normalią smegenų veiklą ir fizinę sveikatą“, – nurodo JAV Nacionalinis sveikatos institutas.

Nakties poilsį sutrikdo prasta miego higiena, apnėja ir nemigos sutrikimai. Taip pat pastebėta, kad dalis žmonių miega per daug – virš 9 valandų per parą, o tai gali pakenkti psichinei sveikatai ir širdies veiklai.

Naujame tyrime buvo nagrinėti daugiau nei 5 tūkst. suaugusių Suomijos gyventojų miego ir mitybos įpročiai. Klausimynuose jie pateikė informaciją apie miego trukmę ir suvartojamą maistą.

Dalyviai taip pat atsakė į klausimus apie socialinę ir ekonominę padėtį, kūno masės indeksą, fizinį aktyvumą ir sveikatos problemas.

Kadangi Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną suvalgyti 5 porcijas vaisių ir daržovių arba 400 g, tyrėjai norėjo išsiaiškinti, kuriems žmonėms pavyksta pasiekti šį tikslą.

Daugiau daržovių – geresnis miegas?

Tyrėjai suskirstė dalyvius į grupes pagal tai, kiek laiko jie nurodė miegantys kiekvieną naktį:

 

– Trumpai miegantys (21 proc. dalyvių) miegojo vidutiniškai 6 valandas per naktį.

– Normaliai miegantys žmonės (76,1 proc. dalyvių) miegojo vidutiniškai 7,7 valandos per naktį.

– Ilgai miegantys (2,9 proc. dalyvių) miegojo vidutiniškai 10,1 valandos per naktį.

Tyrėjai nustatė, kad „normaliai miegantys“ valgė daugiau, vidutiniškai 463,1 g, vaisių ir daržovių.

Trumpai miegantys asmenys per dieną suvartojo vidutiniškai 37 gramais mažiau vaisių ir daržovių, o ilgai miegančių žmonių atsilikimas buvo dar didesnis – vidutiniškai 73,4 gramo.

Skirstydami daržoves į pogrupius, jie pastebėjo „reikšmingus skirtumus“ pagal žalių lapinių daržovių, šakniavaisių daržovių ir vaisinių daržovių (pavyzdžiui, pomidorų ir agurkų) suvartojimo kiekį.

Tyrimo išvadose pabrėžiama, kad norint pagerinti miegą reikia skirti dėmesio mitybai. Gali būti naudinga vesti maisto dienoraštį ir taip įvertinti vaisių bei daržovių suvartojimą, atitinkamai jį koreguoti.

Tyrimas užminė naujų klausimų

 

Hjustono mieste JAV įsikūrusio medicinos centro neurologinių miego sutrikimų gydytoja Sudha Tallavajhula ragino tyrimo išvadas interpretuoti atsargiai.

Pavyzdžiui, pastebėta, kad prastai išsimiegoję žmonės maitinasi prasčiau. Todėl gali būti, kad nekokybiškas nakties poilsis lemia nesveiką mitybą, o ne atvirkščiai.

„Prastas miegas paprastai reiškia mažesnį energijos kiekį dienos metu; tai gali paskatinti pacientus rinktis greitą maistą, pavyzdžiui, konservuotus ir perdirbtus produktus, o ne šviežius ingredientus, kuriems paruošti reikia įdėti daugiau pastangų“, – aiškino gydytoja.

Jai pritarė ir kiti ekspertai. Žinoma, kad vaisių ir daržovių gausi mityba palanki sveikatai, tačiau sunku pasakyti, ar žmogus miega gerai, nes valgo natūralų maistą, ar yra priešingai – jis gerai išsimiega ir lengviau atsispiria kaloringo, bet nevertingo maisto žabangoms.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()