Mitybos specialistai pateikė 5 priežastis, kodėl turėtumėte vartoti grikius  ()

Šis populiarus produktas pasižymi ne tik rafinuotu skoniu, bet ir unikaliomis maistinėmis savybėmis.



© monicore (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/groats-meal-herbs-food-vegetarian-1459940/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: valgyti grikius sveika, nes jie gerai veikia žarnyno sveikatą, turi daug baltymų, subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, stiprina širdį ir neturi glitimo. Grikiuose yra vitamino A, B komplekso vitaminų, vitamino C ir vitamino E.

Grikiai pasižymi ne tik rafinuotu skoniu, bet ir unikaliomis maistinėmis savybėmis, jie jau tūkstančius metų yra pagrindinis maisto produktas visame pasaulyje. Apie tai rašoma knygoje „Real Simple“.

Pažymima, kad grikiai paplitę daugelyje pasaulio virtuvių – visų pirma jie naudojami tokiuose patiekaluose kaip japoniški soba makaronai, prancūziški Bretanės blyneliai, itališki makaronai pizzoccheri, varniškių košė ir Rytų Europos košės.

Mitybos specialistai pateikė penkias priežastis, kodėl turėtumėte vartoti grikius dėl savo sveikatos.

Gerai veikia žarnyno sveikatą

Grikiai puikiai tinka virškinimui dėl kelių priežasčių. Pirma, jie yra neskaldytų grūdų, todėl juose yra ir tirpių, ir netirpių skaidulų, kurios būtinos taisyklingam virškinimui palaikyti.

[Vokietija] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje profesionalus flokavimo įrenginys. Ribotas kiekis
3529

Puiki kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Profesionalus įrenginys

Išsamiau

Antra, grikiai pasižymi prebiotikais, nes skatina naudingųjų žarnyno bakterijų augimą ir veikia kaip maistas sveikoms bakterijoms.

Trečia, grikiai turi mažai trumpos grandinės angliavandenių, todėl yra puikus pasirinkimas žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų.

Be to, yra įrodymų, kad tokie pseudokultūriniai augalai kaip grikiai yra tvirtesni nei kiti grūdai, pavyzdžiui, kviečiai ir ryžiai, o tai reiškia, kad jie ilgiau suteikia sotumo jausmą.

Aukštos kokybės baltymų šaltinis

Grikiai yra vienas iš nedaugelio augalinės kilmės baltymų šaltinių, vadinamų visaverčiais baltymais, t. y. juose yra visos 9 sveikatai būtinos aminorūgštys, kurių žmonės turėtų gauti su maistu.

Vienoje grikių porcijoje (1 puodelis virtų grikių) yra maždaug 6 g baltymų (atitinka baltymų kiekį, esantį maždaug 1 dideliame kiaušinyje).

 

Gerai subalansuoja cukraus kiekį kraujyje

Neskaldytų grūdų grikiai yra atsparaus krakmolo šaltinis, o tai reiškia, kad krakmolas plonojoje žarnoje praeina nesuvirškintas.

Kaip ir kitų neskaldytų grūdų pseudokrakmolas, kurio sudėtyje yra atsparaus krakmolo, dėl to gliukozės kiekis kraujyje padidėja mažiau (mažesnis glikemijos indeksas), palyginti su rafinuotų grūdų produktais, pavyzdžiui, baltos duonos riekele.

Dar vienas unikalus grikių privalumas – ypač didelis tirpių angliavandenių, vadinamų D-chiro-inositoliu, kiekis, kuris, kaip įrodyta, padeda sušvelninti padidėjusį cukraus kiekį diabetu sergančių pacientų kraujyje.

Gali stiprinti širdies sveikatą

Grikiai yra vienintelis pseudogrūdinis augalas ir vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose yra daug antioksidanto rutino, ypač naudingo širdies sveikatai. (Rutino taip pat yra neluptuose obuoliuose, žaliojoje arbatoje ir figose).

 

Preliminarūs tyrimai rodo, kad rutinas, flavonoidas arba augalinis pigmentas, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir, gerindamas kraujo tekėjimą, gali sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką.

Leidžia vartoti maistingųjų medžiagų turtingą maistą be glitimo

Vienas iš daugelio rinkoje esančių grūdinių produktų be glitimo trūkumų yra tas, kad jie yra labai rafinuoti arba juose natūraliai trūksta skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, nebent jie būtų praturtinti.

Tačiau grikių kruopos be glitimo suteikia nemažai maistinių medžiagų ir be jokio praturtinimo.

Grikiuose yra vitamino A, B komplekso vitaminų, vitamino C ir vitamino E.

Juose taip pat yra svarbių mineralų, pavyzdžiui, cinko, magnio, fosforo, mangano ir seleno, ir daugiau antioksidantų nei kviečiuose ir ryžiuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()