Dar viena kavos nauda: gali užkirsti kelią bjauriai senatvinei ligai  ()

Žinome, kad tai, ką valgome ir geriame, daro didelę įtaką mūsų sveikatai – o naujame tyrime nustatytas dar vienas ryšys tarp kavos gėrimo ir mažesnės tikimybės susirgti Parkinsono liga, rašo „Science Alert“.



© rahulsankraft (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/coffee-brewed-coffee-4388065/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: kava gali užkirsti kelią Parkinsono ligai. Nustatyta, kad 25 proc. kavos vartotojų tikimybė susirgti Parkinsono liga yra 40 proc. mažesnė, palyginti su tais, kurie visai negeria kavos.

Tarptautinė mokslininkų komanda, atlikusi tyrimą ir išnagrinėjusi duomenis, surinktus apie 184 024 asmenis per vidutiniškai 13 metų, nustatė, kad kavos vartotojai turėjo mažesnę riziką susirgti Parkinsono liga nei tie, kurie visai negėrė kavos.

Toliau analizuojant šį ryšį, Parkinsono liga sergančių žmonių kraujyje buvo išmatuotas pirminių kofeino metabolitų – paraksantino ir teofilino – kiekis ir nustatyta, kad jie turi atvirkštinį ryšį su rizika susirgti Parkinsono liga.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Monstriniai „Xiaomi“ maršrutizatoriai, išmanieji vaizdo projektoriai, suktukai, šlifuokliai ir kt. (Video)
1549 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Xiaomi AX6000“ - WiFi 6, 6000Mbps maršrutizatorius

2) „Wanbo Mozart1“ - išmanusis 1080P vaizdo projektorius

3) „BlitzWolf BW-VS6“ - 100 colių projektoriaus ekranas su stovu

4) „Drillpro“ - 20V suktukas, su dviem baterijomis, įkrovikliu

5) „HCalory“ - 5-8kW automobilinis dyzelinis oro šildytuvas

6) „Drillpro“ - 800W kampinis šlifuoklis su 2 baterijomis, įkrovikliu

Išsamiau

Tai ne pirmas tyrimas, kuriame nustatytas ryšys tarp kavos gėrimo ir Parkinsono ligos prevencijos, tačiau šis tyrimas yra platesnis nei ankstesni tyrimai – nes jame analizuojami kofeino vartojimo biožymenys, nustatyti likus ne vieneriems metams iki Parkinsono ligos diagnozavimo.

Nustatyta, kad 25 proc. kavos vartotojų tikimybė susirgti Parkinsono liga yra 40 proc. mažesnė, palyginti su tais, kurie visai negeria kavos. Visiems tyrime dalyvavusiems kavos vartotojams išmatuotas rizikos sumažėjimas svyravo nuo maždaug 5 iki 63 procentų, priklausomai nuo šalies.

 

Nors šis ryšys išliko ir atsižvelgus į tokius veiksnius, kaip rūkymas ir alkoholio vartojimas, vis dėlto to nepakanka, kad būtų galima įrodyti tiesioginius priežastinius ryšius. Tačiau panašu, kad kofeinas ir jo sudedamosios dalys kažkuo saugo žmonių smegenis.

Remiantis ankstesniais tyrimais, manoma, kad tokį poveikį gali lemti tai, kad kofeinas palaiko dopamino srautą smegenyse. Parkinsono ligai smegenyse būdingas dopamino kiekio sumažėjimas dėl nervinių ląstelių nykimo.

 

„Kava yra plačiausiai vartojamas psichoaktyvusis gėrimas pasaulyje, – rašo tyrėjai. – Kofeino biologinio poveikio Parkinsono ligai atskleidimas ne tik turi svarbią reikšmę visuomenės sveikatai, bet ir pagerina mūsų supratimą apie Parkinsono ligos etiologiją bei skatina galimas prevencijos strategijas.“

Tyrimas paskelbtas žurnale „Neurology“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()