Komentarai Prisijungti
Viršuje: Seniausi | Naujausi
mindaugas.vaitiekūnas 2024-10-27 10:07
Vitaminas C gana aktyviai skyla 85-95 laipsnių temperatūroje. O mūsų sultys paprastai gaminamos jas pasterizuojant 80+ laipsnių temperatūroje.
Yra kitas "pasterizavimo" būdas - aukštas slėgis (art ne apie 600 barų). Tokie įrenginiai brangūs, užima daug vietos, bet su jais galima "priglušinti" tas rūgimo bakterijas maždaug trims mėnesiams (po to galima suspaudimo procesą pakartoti).
Gėriau tokiu būdu pagamintų sulčių parodoj, sumaišytų su vaisių gabaliukais, buvo tiesiog WOW - atrodė kaip ką tik išspaustos
menten 2024-10-27 12:29
Neskyla, bet oksiduojasi ir čia yra esminis skirtumas. Tam reikalingas oksidatorius (pvz deguonis), o temperatūra tik pagreitina reakciją, bet svarbūs ir kiti faktoriai - pH, cheminės medžiagos mišinyje. Todėl kai chemikai pakaitina mėgintuvėlyje vitamino C ir vandens mišinį ir sako, kad aukštoje temperatūroje vitaminas C yra nestabilus (oksiduojasi), klausimas ką tai reiškia realiame gyvenime. Juk virdami sriubą mes neberiame vitamino miltelių į puodą. Kepant/ verdant/ troškinant daugelį maisto produktų, vitamino C išlieka 60-95 % lyginant su neapdorotu produktu, konkrečiai vaisių atveju - 70-80 % (žr. šaltinį). Viena iš priežasčių, kad cukrus čia lėtina oksidacijos reakciją.
Todėl biologai laiko vitaminą C termostabiliu arba vidutiniškai stabiliu, skirtingai nuo kai kurių kitų vitaminų, kurie daug neatsparesni kaitinimui. Aišku, šiuo požiūriu visada naudingiau valgyti šviežią vaisių, nei apdorotą, bet svarbu suprasti, kad vitamino C oksidacija vyksta ir kambario temperatūroje ir pavyzdžiui didinant vaisiaus paviršiaus plotą (pjaustant, trinant ar kitaip smulkinant) didėja kontakto su deguonimi plotas ir tuo pačiu reakcijos greitis. Dėl ko visada rekomenduojama vaisius daržoves valgyti iš karto ir kuo mažiau smulkinant, nepaliekant supjaustytų ilgai stovėti, nes vitaminas C oksiduojasi ir kambario temperatūroje, ir net šaldytuve.
Šaltinis https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/8 ... retn06.pdf
Hmz 2024-10-27 12:33
"palaiko organizmo detoksikaciją" ne kažkokios sultys, o šikimas, myžimas ir prakaitavimas. Visiems labai rekomenduoju.
kionig 2024-10-27 21:43
Tai realiai neapsimoka, džiovinti vaisių obuolių?
Geriausia turbūt liofilizuoti? Bet už kg mokėti 150€ tikrai nesinori.
menten 2024-10-30 20:11
Džiovininant išlieka mažiausiai vitaminų ir ne tik C, netgi mažiau nei virinant/ troškinant. Liofilizuojant kažkiek daugiau, bet vis vien naudingiausias variantas švieži vaisiai.
Komentuoti gali tik registruoti lankytojai.
Neregistruotiems lankytojams komentavimas uždraustas siekiant sumažinti
paviršutiniškų, beverčių ir įžeidinėjančių žinučių kiekį.
Nulis pastangų – degina riebalus ir detoksikuoja