[Patarimas] „Kodėl nereikėtų plauti vištos prieš gaminant. Tyrimo rezultatas šokiravo“  ()

Moksliniu požiūriu – ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žalioje vištienoje gali būti Campylobacter ir Salmonella bakterijų – pagrindinių apsinuodijimų maistu priežasčių, rašoma „IFL Science“ svetainėje. Nors patys paukščiai neserga, bakterijos yra jų žarnyne ir gali patekti ant mėsos skerdimo metu.

Supakuota mėsa, ypač vištiena, dažnai atrodo nepatraukliai – su drėgna plutele ir transportavimo iš ūkio į parduotuvę pėdsakais. Kyla pagunda ją nuplauti prieš gaminant.

Bet ar verta tai daryti? Moksliniu požiūriu – ne. Tai gali tik pakenkti, teigiama straipsnyje.

Aliexpress rinkinukas! Fantastiškų kainų ir galimybių vaizdo registratoriai, multimedijų sistemos, baterijų-akumuliatorių testeriai ir turbo pūtikliai-siurbliai (Video)
9442

Specialus rinkinukas

Labai ribotas kiekis

Sutvarkyti visi mokesčiai

Greitas ir saugus pristatymas

1) „TUERBB T-B5319R“ - automobilinis vaizdo registratorius

2) „Fiizreal X50“ - labai mobilūs, rankiniai pūtikliai-siurbliai

3) „Fiizreal PBRM-1“ - baterijų-akumuliatorių testeris (tikriklis)

4) Portabili automobilinė multimedijos sistema (modelis - B5)

Išsamiau

Vištienos plauti nebūtina ir netgi žalinga, pabrėžia Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Tereikia tinkamai iškepti mėsą. Aukšta temperatūra sunaikins bakterijas, kurios gali būti ant paviršiaus.

Tačiau jei plausite vištieną, rizikuojate ištaškyti mikrobus po visą virtuvę: ant kriauklės, indų, rankų ir kitų paviršių. Tai padidina kryžminės taršos riziką.

Šis įprotis pasirodė esąs toks įprastas ir nesaugus, kad tyrėjai nusprendė ištirti jo pasekmes laboratorijoje.

Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai paprašė dalyvių pagaminti patiekalą iš vištienos, užterštos saugia E. coli paderme. Po gaminimo jie tyrė, kiek užteršta virtuvė. Paaiškėjo, kad pagrindinis bakterijų plitimo šaltinis buvo ne pati vištiena, o nešvarios rankos. Net ir tie, kurie nusiplovė rankas, dažnai vis tiek užteršdavo paviršius.

 

35 % dalyvių nuplovė vištieną. Tarp priežasčių buvo noras pašalinti kraują ir gleives (30 %) arba laikytis šeimos tradicijų (19 %).

Išvada paprasta: jei norite išvengti sveikatos problemų, neplaukite vištienos. Tiesiog kruopščiai ją iškepkite. Tai saugiau, greičiau ir švariau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: