Pats geriausias iš visų prieskonių? Tai ne pipirai ir ne paprika, o padeda nuo šimto ligų ir gali net pagerinti gebėjimą mokytis (3)
„Cinamonas yra prieskonių karalius, užkertantis kelią ne tik daugybei ligų, taip pat tai yra prieskonis, už kurį padėkos jūsų figūra“, – apie cinamono naudą LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ kalba gydytojas Alvydas Unikauskas.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Anot gydytojo, daugybė tyrimų, atliktų siekiant ištirti cinamoną, rodo, kad šis prieskonis turi itin naudingų savybių.
„Nustatyta, kad cinamonas padeda siekiant užkirsti kelią storosios žarnos ir gimdos kaklelio vėžiui, cukriniam diabetui, Parkinsono ligai, uždegimams ir dantų ėduoniui, netgi gali pagerinti gebėjimą mokytis. Svarbiausia, kad šis prieskonis mažina polinkį valgyti saldžiai“, – teigia A. Unikauskas.
Viena iš naudingų cinamono savybių – jis yra antioksidantas. Negana to, jis pagerina antioksidantų iš kitų maisto produktų pasisavinimą ir taip sustiprina organizmo imuninę sistemą, „mobilizuoja“ ją, o tai, gydytojo teigimu, padeda užkirsti kelią net tokių susirgimų kaip kai kurių rūšių vėžys.
Ne vieno iš tyrimų apie cinamoną metu buvo akcentuota, kad šis prieskonis yra ypač naudingas II tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Cinamonas insulino receptorius padaro jautresnius ir jie pradeda reaguoti į insuliną.
„Kuo daugiau jautrių receptorių turėsime, tuo daugiau gliukozės bus panaudota, vadinasi, kraujyje bus mažesnis gliukozės kiekis. Pusė arbatinio šaukštelio cinamono per dieną gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje“, – teigia A. Unikauskas.