Valgykite daugiau mėlynių - naujas tyrimas parodė, kokios jos naudingos sveikatai (1)
Ar žinojote, kad mėlynės širdies ligų riziką gali sumažinti 20 procentų? Tai parodė vienas tyrimas.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tyrėjai nustatė, kad sveikų žmonių, mėnesį vartojusių 185 g mėlynių per dieną, kraujagyslių funkcija pagerėjo ir sumažėjo kraujospūdis.
Tyrimas rodo, kad šios uogos gali būti tokios pat veiksmingos kaip gydytojo išrašytos tabletės nuo kraujo spaudimo.
Uogos naudingos dėl pigmento, suteikiančio joms mėlyną spalvą, vadinamo antocianinu. Tyrimas buvo paskelbtas „Journal of Gerontology Series A“.
Aukštas kraujospūdis – pagrindinė širdies ir kraujagyslių ligų priežastis, o jei jo nepaisoma, tai gali nulemti infarktą, insultą, inkstų ligas.
Karališkojo Londono koledžo tyrėjai išanalizavo mėlynių sulčių poveikį – tyrimo dalyviai mėnesį gėrė mėlynių sultis kasdien.
„Norint gauti didžiausią naudą, geriausia valgyti neapdorotas mėlynes. Mūsų tyrimas parodė, kad didžiąja dalimi naudą suteikia antocianinai. Jei pokyčiai kraujagyslių funkcijoje valgant mėlynes kiekvieną dieną išliktų visam gyvenimui, tai galėtų sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką iki 20 procentų.
Mėlynėse gausu polifenolių, ypač antocianinų, tačiau juose taip pat yra mažesnių kiekių kitų fenolinių junginių, tokių kaip procianidinai, flavonoliai ir fenolio rūgštys. Be to, šiose uogose gausu ląstelienos, vitaminų ir mineralų“, – pasakojo tyrėja Ana Rodriguez-Mateos.
Mėlynės iš pradžių buvo tiriamos dėl jų galimos naudos gydant pažintinės funkcijos sutrikimus, tačiau neseniai buvo įrodyta, kad jos pagerina širdies ir kraujagyslių veiklą.
Dažnas mėlynių ir braškių, antocianinų vartojimas sumažina miokardo infarkto riziką.
Tyrimo dalyviams (jų buvo 40), kasdien davė gėrimo, kuriame buvo 128 g mėlynių arba placebas.
Buvo tiriamas visų savanorių kraujospūdis, šlapimas ir kraujas.
Tyrėjai, palyginę mėlynių gėrimo ir placebo rezultatus išsiaiškino, kad antocianinai – fitochemikalai, suteikiantys vaisiams ir daržovėms mėlyną, raudoną, rožinę ar purpurinę spalvą – padarė didžiulę įtaką kraujospūdžio lygiui.
Jie nustatė, kad gėrusiųjų sultis iš 128 g mėlynių, kraujagyslių funkcija žymiai pagerėjo vos per dvi valandas.
Praėjus mėnesiui po sulčių gėrimo, tyrimo dalyvių kraujospūdis sumažėjo 5 mmHg. Tokie rodikliai būdingi žmonėms, geriantiems kraujo spaudimą mažinančius vaistus.
Gėrimai, kurių sudėtyje buvo antocianinų, taip pat pagerino endotelio funkciją – tai ypač svarbu reguliuojant kraujo spaudimą ir kraujo krešėjimą.
„Nors mėlynėse daug vitaminų, mineralų ir t.t., dabartiniai rezultatai rodo, kad antocianinai yra pagrindiniai mėlynėse esantys biologiškai aktyvūs junginiai, kurie gali lemti endotelio funkcijos pagerėjimą.
Mes įrodėme, kad antocianinai sukelia endotelio funkcijos pagerėjimą. Apibendrinant, mūsų rezultatai rodo, kad antocianinai prisideda prie sveiko širdies ir kraujagyslių senėjimo“, – kalbėjo A.Rodriguez-Mateos.
Parengta pagal nypost.com