Pagaliau išsiaiškinta, kaip SARS-CoV-2 virusas išvengia mūsų imuninės sistemos - tai labai gudrus mechanizmas  ()

Teksaso A&M medicinos koledžo mokslininkų atradimas gali padėti sukurti naujus gydymo būdus, neleidžiančius virusui daugintis žmogaus organizme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slopina genus Imuninė sistema yra sudėtingas ląstelių ir baltymų tinklas, skirtas kovoti su infekcijomis ir ligomis, ypač tokiomis kaip koronavirusas. Tačiau daugeliui asmenų vis dar gresia pavojus užsikrėsti COVID-19, leisti virusui daugintis organizme ir toliau jį perduoti kitiems asmenims.

Pagrindinis mechanizmas, kaip SARS-CoV-2 išvengia imuninės sistemos, yra menkai išaiškintas. Tačiau Teksaso A&M universiteto Medicinos koledžo ir Hokaido universiteto mokslininkai neseniai atrado paaiškinimą, kaip SARS-CoV-2 gali išvengti imuninės sistemos ir daugintis žmogaus organizme. Jų išvados neseniai paskelbtos žurnale „Nature Communications“.

„Nustatėme, kad SARS-CoV-2 virusas turi slopinamąjį geną, kuris veikia slopindamas žmogaus imuninės sistemos geną, būtiną infekuotoms ląstelėms sunaikinti“, – „Scitechdaily“ sakė Medicinos koledžo profesorius ir pagrindinis straipsnio autorius daktaras Koichi Kobayashi.

Natūralu, kad žmogaus imuninės sistemos ląstelės sugeba kontroliuoti viruso infekciją, sunaikindamos užkrėstas ląsteles, kad virusas negalėtų daugintis. Šiam procesui vykdyti būtinas genas, vadinamas NLRC5. Jis reguliuoja didžiojo histokompatibilumo komplekso (MHC) I klasės genus, t. y. genus, kurie gyvybiškai svarbūs užtikrinant antivirusinį imunitetą.

„Infekcijos metu NLRC5 genų kiekis ir aktyvumas padidėja, kad padidėtų mūsų gebėjimas išnaikinti virusus“, – „Scitechdaily“ sakė K.Kobayashi. – „Atradome, kad priežastis, kodėl SARS-CoV-2 gali taip lengvai daugintis, yra ta, kad virusas turi slopinamąjį geną, vadinamą ORF6, kuris veikia slopindamas NLRC5 funkciją, taip slopindamas ir MHC I.“

 

K.Kobayashi ir jo komandos atradimas atskleidė mechanizmą, kaip SARS-CoV-2 gali daugintis žmogaus organizme ir potencialiai gali padėti sukurti naujus vaistus, neleidžiančius koronavirusui išvengti imuninės sistemos.

Nors COVID-19 vakcinos, pavyzdžiui, „Pfizer“ ir „Moderna“, sumažina tikimybę žmogui užsikrėsti COVID-19, šiuo metu nėra nuolatinio gydymo, kuris visiškai apsaugotų nuo užsikrėtimo SARS-CoV-2.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: