Nacionalinį e.diktantą lietuviai rytoj galės rašyti personaliniais kompiuteriais  (1)

Palaikydama savaitraščio „Atgimimas“ jau penktus metus rengiamo nacionalinio diktanto idėją ir siekdama suteikti galimybę visiems norintiems pasitikrinti lietuvių kalbos žinias, bendrovė „Microsoft Lietuva“ sukūrė sprendimą, kuriuo pirmą kartą pasinaudoti bus galima jau rytoj, 2010 m. nacionalinio diktanto I-ojo turo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto svetainėje www.diktantas.lt aktyvavę informacinį skydelį „Rašyk diktantą“, gyventojai galės rašyti tekstą, o vėliau pasitikrinti, ar nepadarė klaidų.  Ši naujovė puikiai tiks tiems, kas diktanto metu negalės atvykti į savivaldybes ar atstovybes užsienyje, tačiau norės pasitikrinti lietuvių kalbos žinias ir tokiu būdu prisidėti prie kasmet vis gausėjančios diktanto dalyvių bendruomenės. Bendrovės „Microsoft“ sukurtas technologinis sprendimas leis gyventojams rašyti diktantą personaliniu kompiuteriu klausantis diktuojamo teksto per Lietuvos radijo I-ąją programą, LTV2 arba internete www.lrt.lt. Šiame sprendime neveiks daugelyje tekstų rašymo programų įprastai esantis lietuvių kalbos korektorius. Paskelbus teksto originalą, gyventojai galės pasitikrinti, ar nepadarė klaidų.

Nacionalinio diktanto organizatoriai atkreipia dėmesį, kad elektroniniu būdu diktantą rašantys gyventojai negalės varžytis dėl Raštingiausio piliečio/ės vardo. 

Pasiruošti e.diktantui užtruks kelias minutes

Gyventojai, norintys rašyti nacionalinį diktantą personaliniu kompiuteriu, kovo 27 d. laukiami interneto svetainėje www.diktantas.lt. Aktyvavę informacinį skydelį „Rašyk diktantą“, jie galės susipažinti su instrukcija,  parsisiųsti „Microsoft Silverlight“ programą ir išsaugoti ją kompiuterio darbastalyje. Kaip pasakojo e.diktanto sprendimą sukūręs bendrovės „Microsoft Lietuva“ technologijų specialistas Renatas Laužadis, programos parsisiuntimas gali užtrukti kelias minutes, todėl patartina tai padaryti kiek iš anksto. Likus kelioms minutėms iki nacionalinio diktanto tereikės aktyvuoti šią programą. Atsivėrusiame e.diktanto lange gyventojai galės rašyti ir taisyti tekstą, taip pat jį išsaugoti. Paskelbus originalų diktanto tekstą (planuojama tai padaryti š.m. balandžio 1 d.), bus galima patikrinti,  ar buvo padaryta klaidų.

E.diktanto programa bus galima sėkmingai naudotis ir vėliau, klausantis ankstesniais metais įvykusių diktantų įrašų ir tikrinant rašybos taisyklingumą.

Norinčiųjų dalyvauti Nacionaliniame diktante kasmet daugėja

Pasak savaitraščio “Atgimimas” vadovės Dalios Jankaitytės, Nacionalinis diktantas jau tampa smagia švente, kuri suvienija lietuvius panašiai, kaip per krepšinio varžybas. „Pastebime, kad azarto suteikia ne tik pats dalyvavimas, bet ir galimybė pasitikrinti  lietuvių kalbos žinias,“ – sakė D.Jankaitytė. Pirmą kartą Nacionalinis diktantas buvo surengtas 2005 metais savaitraščio „Atgimimas“ iniciatyva. Startavęs su dviem tūkstančiais dalyvių, pernai konkursas jau susilaukė 6 tūkst. lietuvių kalbos mylėtojų visame pasaulyje.

Nacionalinis diktantas yra vienintelis Lietuvoje tarptautinis kasmetinis suaugusiųjų raštingumą ir meilę gimtajai kalbai puoselėjantis konkursas. Diktantas vienu ir tuo pačiu laiku rašomas visose Lietuvos savivaldybėse bei Lietuvos atstovybėse užsienyje. 2010 metų Nacionalinio diktanto I-asis turas įvyks šį šeštadienį, kovo 27 d. 11 val. Visa informacija apie dalyvavimą nacionaliniame diktante pateikta interneto svetainėje www.diktantas.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: